Ћелије код Лајковца: Емир Кустурица добитник награде "Радован Бели Марковић"

Књижевна награда Радован Бели Марковић, коју је установила Библиотека у Лајковцу, ове године припала је Емиру Кустурици за књигу прозе "Видиш ли да не видим". На дан рођења Радована Белог Марковића, свечана додела награде организована је у манастиру Светог Георгија у Ћелијама.

Књига „Видиш ли да не видим" Емира Кустурице одликује се тематском оригиналношћу, мозаичком композијом, језичким богатством и изразитом духовитошћу - оцена је стручног жирија за доделу награде „Радован Бели Марковић". Библиотека у Лајковцу доделила ју је други пут у његовим родним Ћелијама.

„Моћ књиге настаје док странице сугеришу слике које само ми видимо и звук који не постоји, а ми га чујемо" одломак из књиге Емира Кустурице, прочитала је Радмила Новаковић.

„У књизи Емира Кустурице, као код Радована Белог Марковића, како читајући и поредећи закључујемо, анђели мењају обличја и функције, и овај свет чине зачудним. То исто чине фантастички призори већ познатих књижевних јунака српске и светске прозе најчешће у новим или пак унеколико измењеним ролама у односу на „оригинал", каже др Слађана Илић, председница жирија за доделу награде.

У име лауреата, који у Русији снима филм, награду је примио његов пријатељ, академик Мартија Бећковић, и прочитао писмо Емира Кустурице:

„Оно што сигурно знам, драги Радоване, јесте да ћемо се заувек имати „у краљевском језику српском", у којем ћемо ходати пажљиво, а опет, одважно знајући куда смо намерили као анђели наши по жици - изнад Дрине или Колубаре, свеједно. У томе је ствар. Стога, дубок наклон теби за кога се сигурно чуло и пре но што био!"

Библиотека у Лајковцу одневно носи име „Радован Бели Марковић" и приређује „Радована Белог Марковића" у оквиру којих је додела награде за књигу прозе најбитнији програм манифестације.

 

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи