Пожаревац: Картице за особе са сметњама у развоју и инвалидитетом

У пожаревачком Дому Здравља и Општој болници Пожаревац особе са сметњама у развоју или инвалидитетом увек су прве у реду јер је Удружење Фортуна осмислило посебне картице за њих. Могу да је користе и родитељи за своје прегледе које су до сада најчешће одлагали.

Један одлазак код лекара за особе са потешкоћама у развоју је целодневна организација, а посебна стратегија неопходна је када се због хроничних болести лекар посећује и више пута недељно.

"У трагању за неком дијагнозом деца прођу велики број медицинских прегледа, велики број инвазивних и неинвазивних процедура и просто имају страх од лекара. Из мог искуства, моје дете када дође до степеништа, оно већ зна да је ту лекар или зубар и креће са неком фрустрацијом", наводи Миљана Станојевић.

Зато су особе са сметњама у развоју или инвалидитетом и њихове породице, већ годину дана увек прве у реду у пожаревачком Дому здравља и Општој болници, јер је Удружење Фортуна организовало посебне картице за њих.

"Картица је заиста много помогла породици, првенствено мом детету значи да нема чекања у редовима по пар сати, па се он унервози, па да онда ни тај преглед више не буде како би требало да буде", истиче Мирела Пауновић.

"Ми родитељи смо увек некако наше здравствено стање стављали по страни у односу на нашу децу, а морамо да бринемо и о нашем здрављу јер смо ми њима потребне. Тако да је тренутно то нама много важно јер сада идемо на редовне прегледе код свих лекара. Бринемо о себи, бринемо о деци, тако да смо сви срећни и задовољни", наглашава Љубица Младеновић.

Предности картице "Први у реду" одмах су препознали и запослени.

Др Дејан Миленковић, педијатар и в.д. Директор Дома здравља Пожаревац објашњава: "С обзиром да су осетљивијег здравља или чак имунокомпромитованог здравља, лакше ће примити од детета које у ходнику има неку кијавицу или стомачни вирус тим дужим чекањем. Самим тим, што мање чека ризик разбољевања је мањи".

"Ми смо од самог почетка када смо представили картицу, наишли на једну лепу реакцију. Особље и Дома здравља и болнице су баш лагано и оберучке прихватили и заиста нам помогли да све то одмах крене да се реализује", закључује Драгана Самарџић, из Удружења Фортуна.

Идеју је удружење Фортуна преузело из Црне Горе. Намењена је свакој породици која има члана са развојним сметњама и за сада је издато 92 картице.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи