Нове генерације винара и виноградара шире засаде прокупца

Ова недеља у српским виногорјима је у знаку прокупца чији Дан се обележава 14.октобра. Поред тамјанике ова домаћа, аутохтона сорта грожђа последњих година враћа се у жупске винограде, а неке нове генерације виноградара и винара од прокупца справљају врхунска вина.

Берба грожђа последње епохе зрења у Жупи се приводи крају. Посла још има. Према оцени виноградара година је била тешка.

“Нажалост и поред много труда и виштина многи виногради су страдали у оном најгорем тренутку када је била највећа влажност, највеће кише тако да је у Жупи доста грожђа пропало, оно што је остало добило је на квалитету, самим тим што је мало добило је на квалитету и надамо се добром вину”, каже Ботуњац, виноградар, винар из Злегиња.

Прокупцу су се у Жупи настваљајући традицију својих предака вратиле неке нове генерације које са пуно љубави и знања подижу засаде и справљају врхунска вина.

“Па дефинитивно се враћају. Почињу људи да виде да ту има неке рачунице у том послу, у тој посвећености том послу и у некој жељи да раде што су им радили очеви и дедови, да се врате да то обнове”, наводи Иван Ивановић, виноградар, винар из Александровца.

“Повећавају се површине .Ево ја сам у овој години засадио 3 хектара нових засада прокупца. Оно што ја знам према неким информацијама у прошлој и овој години негде између 18 И 20 хектара прокупца подигнуто је само у Жупи”, каже Радован Ђорђевић, виноградар, винар из села Старци.

Оно што краси жупске винаре јесте жеља да промовишу најбоље из свога краја .

“Ретко се дешава да видите такав дух заједништва у једној малој средини око једног посла где су вероватно сви љубоморни, мисле да имају боље него други, али овде сви деле радост прокупца, деле радост ове земље , радост овог простора што им је Бог подарио такву климу да могу да се гаје овакве сорте”, каже Петар Пеца Поповић, новинар и публициста, почасни вински витез Жупе.

Црвена вина од грожђа узрелог на падинама Жељина, Копаоника и Гоча која су спој традиције и нових знања представљаће Жупу 14.октобра у Београду када се обележава Дан прокупца.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи