Планинари пешачили да помогну трогодишњој Нађи

Синоћ су се вратили у Ужице планинари који су од тог града пешачили до Острога, на иницијативу водича ужичког Планинарског друштва „Рујно” Дејана Томића. Тим подухватом желели су да скрену пажњу јавности на судбину трогодишње Нађе Марковић, „детета лептира” за чије је лечење у иностранству потребно више од 76 милиона динара.

О Нађиној судбини Дејан Томић је сазнао на друштвеним мрежама, а пешачење од Ужица до Острога је видео као један од начина да се помогне овој девојчици са ретком неизлечивом болешћу, коју су родитељи напустили а о којој брине хранитељка и старатељка Татјана Обрадовић из Чачка.

„Питали смо прво породицу да ли можемо то да радимо, они су рекли може, тако да сам звао другаре и онда смо са њима правили план акције, смер кретања”, каже Дејан Томић, иницијатор акције и водич ПД „Рујно” из Ужица.

„Сама идеја да ходамо за једно болесно дете и да можемо тим ходањем да поправимо нешто у њеном животу била је велики мотив”, наводи Зоран Ристановић из ужичког Планинарског друштва „Оморика“, а Урош Андрић из ПД „Сунчевица“ из Ариља додаје: „Знао сам са оваквим људима када сам кренуо, није било ништа тешко, ни до краја света, поготову из хуманитарних разлога”.

„Ово је акција која има велику душу”, наглашава Слободан Стефановић из ПД „Оморика“. „А што се тиче тог терена који сам бирао, морао сам да се водим одређеним критеријумима, а то је да прво, терени буду прелепи, друга ствар да буде што мање успона.” 

За 11 дана прешли су 281 километар, уз 10.500 успона. Пратило их је лепо време и ни једног тренутка нико од њих деветоро из четири планинарска друштва није ни помислио да одустане, каже једна од њих, Марина Аврамовић, која 15 година живи са дијабетесом.

„Ја сам имала један, онако тежак дан на стази и управо тако сам размишљала...значи, мени је данас тешко, њој је тешко из минута у минут и она управо такав живот живи, а ми смо кренули да би тој девојчици помогли, тако да није било места умору, жаљењу, било чему”, каже Марина Аврамовић из ПД „Каблар“ из Чачка.

„Нисмо прошли неки катун или домаћинство да нас неко није свратио да попијемо кафу, да нас угосте, да нас послуже... свима смо апеловали на СМС и на жиро рачун мале Нађе, сви су дали неку своју подршку”, наводи Јелена Тошић Миљковић из ПД „Рујно“.

Преко хиљаду порука је стигло за Нађу током њиховог пешачења, али је на рачуну Буди хуман за Нађу, прикупљено тек 6% од потребних 76 милиона динара за лечење у иностранству.

За Нађу 1519 на 3030!

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи