И млади и стари Јеленковићи задовољни животом на селу

У селу Вина код Књажевца живе четири генерације породице Јеленковић. Традиционално се баве сточарством, данас имају 50 музних крава и планирају да тај број удвоструче.

Александар Јеленковић има 23 године и четврта је генерација из ове породице која се бави сточарством и производњом млека. Овај посао му је опредељење од завршетка средње ветеринарске школе.

“Устаје се ујурту у пола пет, ту се долази, чисти се, храни се, после идемо кући доле, пијемо кафу. У шест сати долазимо на мужу, музе се до седам, завршава се мужа, хране се телићи тамо, завршавамо ту све и после одлазимо на доручак. После касније одлазимо на њиву, ако имамо посла да се ради, празником одмарамо”, каже Александар Јеленковић, сточар из Вине код Књажевца.

Јеленковићи данас имају 50 музних крава и модерну шталу у коју су уложили много средстава и рада. Старији чланови породице сећају се да је некада било много теже радити овај посао.

“Били смо некад сиромашни, знаш, две краве, кад нема хранадете води краве поред пут да пасу, у три године, у четири почео сам то да радим”, наводи Драгче Јеленковић.

“Овде су биле краве на седам, осам места, била је велика мука, велики рад, па смо одлучили да направимо нову шстају, па смо направили за педесет крава музних и направљено је све аутоматски, значи централна мужа, значи то је све олакшајуће сутрадан за њега кад остане сам јер ми нећемо до века да можемо да радимо”, каже Жељко Јеленковић, сточар из Вине код Књажевца.

Упркос проблемима који последњих година прате млечну производњу, Јеленковићи не помишљају да одустану од овог посла. Воле село и живот који их окружује.

“На селу исто имамо све, ако нам је било шта потребно можемо кад год желимо отићи у град, купити и изаћи није битно, тако да никада не би мењала село за град”, каже мајка Марија Јеленковић.

Од овог посла може да се живи, додуше уз велики рад, рекоше нам на крају. Само је потрбна већа подршка државе, а добро би дошла и помоћ локалне самоуправе.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи