Читај ми!

На које се психолошке проблеме млади у Смедереву жале последњих месеци, након масовних убистава у мају

Психосоцијална подршка младима, ученицима, њиховим родитељима и запосленима у школском систему организована је током лета у Смедереву. Саветовалиште основано после масовних убистава у Београду, Младеновцу и Малом Орашју, због стања на терену и интересовања, наставиће са радом.

На психосоцијлну подршку која је током лета организована у Смедереву и Малом Орашју, могло је да се дође без заказивања и претходне најаве.

На питање колико је било интересовање за овај вид подршке Снежана Ђурић, психолог ОБ „Свети Лука” Смедерево, одговара:

„Овај пројекат је покренула Влада Србије у сарадњи са Институтом за ментално здравље и са Друштвом психолога Србије. Покренута су саветовалишта у свим средњим школама у Смедереву и две основне школе у Малом Орашју и Водњу.”

Током школске године, како наводи Ђурићева, било је велико интересовање ученика средњих и основних школа који су се јављали због различитих проблема.

Након завршетка школске године, када је почео распуст, процењено је да је потребно наставити са радом саветовалишта.

„Сада је саветовалиште измештено из школа и одређено је да буде у Смедереву на једном пункту, у регионалном центру, а у Малом Орашју да буде у просторијама амбуланте”, наводи Ђурићева. „Било је и током лета, иако је био распуст и одмори, било је интересовања, деца су долазила, долазила су са родитељима адолесценти и мања деца, тако да је процењено да се рад саветовалишта и даље настави докле буде интересовања за то.”

Највећи проблем је био како да се превазиђе све ово што се десило, истиче Ђурићева:

„Деца су на различите начине реаговала, било је узнемирености, анксиозности, деца су имала проблема са спавањем, са страховима, депресијом, тугом, туга је свакако била највећи изазов са којим смо се суочавали.”

Подршка је била у томе да се деца саслушају, да им се пружи разумевање за сва њихова осећања и реаговања и да се, уколико је то потребно, предложи даље праћење и направи одређени план за даље активности.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи