Читај ми!

Предавање о генетици голуба наставнице из Панчева на такмичењу у Финској

Наставница биологије из Панчева Весна Хлавати Ширка освојила је прву награду на националном фестивалу који је организовао Институт за модерно образовање. Међу пројектима, истраживачким радовима и иновацијама у области науке њено предавање о генетици голубова одабрано је да са још три рада представи Србију на европском такмичењу у Финској.

Панчевка Весна Хлавати Ширка је наставница биологије већ 19 година и има велико искуство у раду са децом. Њен задатак је да компликовано школско градиво прилагоди деци и учини га занимљивим. Тако је предавање о генима и наслеђивању замислила као интерактивну причу о наследним особинама код голубова.

„Активирам их на различите начине, да споје мало уметност, бојење, и да разумеју наслеђивање гена на лакши начин. Приближавам им тешку терминологију кроз игру", каже Весна Хлавати Ширка, наставница биологије.

Веснина предавања увек ангажују децу и њима се то допада.

„Овај час ми је био један од забавнијих зато што смо се играли са голубовима, понављали смо градиво петог разреда, како се спајају гени и наследни материјал", каже ученица Емилија Ристић.

„Наставница нам је показала на занимљив начин, како то може да се деси, тако што смо правили. Цртали смо голуба и показала нам је како треба да га урадимо", прича ученик Лазар Мириловић.

На националном такмичењу где просветни радници из својих предмета представљају научне радове и иновације у предавањима, Весна је победила са пројектом „Генетика голуба". Како каже, инспирацију је нашла у једном предавању на Универзитету Јута, који је прилагодила деци основношколског узраста, али и ученицима са интелектуалним потешкоћама.

„Сад нас очекује припрема материјала за Финску, јер је тамо европско такмичење. Долазе из 30 држава. Србија ће имати свој штанд, одабрани наставници ће представити своје материјале, а ја ћу учествовати у такмичарском делу", наводи Весна Хлавати Ширка, наставница биологије.

„Физика као бајка", „Баци светлост на физику" и „Магична јабука" су радови који ће бити представљени поред „Генетике голуба".

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи