Читај ми!

Вила Златни брег све интересантнија страним туристима

Некадашњи летњиковац династије Обреновић, вила Златни брег код Смедерева, од 2015. године је отворена за организоване посете туриста . За ово историјско здање заинтересовани су и домаћи и страни туристи. Од априла до сада вилу је посетило више од хиљаду туриста.

Смештена у најлепшем делу града Смедерева, у насељу Плавинац, вила Златни брег сведочи о успону династије Обреновић, чији је оснивач кнез Милош 1829. године овде купио имање са виноградом.

 

„Kраљев виноград је постао један од најзначајнијих топоса и идентитета града Смедерева. У овој години, када се обележава 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, истакла бих да је у очевом винограду он, 1865. године, саградио једноспратну вилу у швајцарском стилу", објашњава историчарка уметности Снежана Цветковић.

Један је од ретких сачуваних летњих дворова династије Обреновић. Намештај и предмети који се налазе у њему дочаравају дух Србије из друге половине 19. века. Своје најлепше дане у вили су проводили Александар и Драга Обреновић, а ово здање је било једно од омиљених одмаралишта Јосипа Броза Тита.

„Оно што је карактеристично за тај двор, јесте, да је у 20. веку, имао велику реконструкцију у време Социјалистичке Југославије, то је била 1961. година, па нам је и у том смислу тај дворац вредно сведочанство како се у Социјалистичкој Југославији интерпретира наслеђе из ранијих епоха", наводи историчарка уметности Снежана Цветковић.

Организовани групни обиласци виле династије Обреновић реализују се у периоду од априла до октобра, али због интересовања, сезона се често продужи.

„Ове године вилу је посетило око хиљаду грађана, од тога двадесет процената чине странци и за њих је омогућено вођење на енглеском језику. Очекујемо још посетилаца, постоје најављене екскурзије, тако да ће највероватније, приближно, неки број бити око 1500 посетилаца", каже Драгана Поповац из Туристичко - информативног центра Смедерево.

Вила „Златни брег" припада репрезентативним зградама у својини Републике Србије. Од 2009. године има статус споменика културе.

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи