Читај ми!

Пирот: Подстицај женском предузетништву

Поред бројних подстицаја запошљавању, град Пирот увео је нову меру. Први пут из буџета су издвојена бесповратна финансијска средства за подршку женском предузетништву. Овакав вид помоћи изазвао је велико интересовање Пироћанки.

Једанаест предузетница које већ имају своје фирме, захваљујући средствима из градског буџета, моћи ће да унапреде пословање или запосле нове раднике. Некада су се жене углавном бавиле услужним делатностима, сада је све више производних фирми, али и из области здравствене заштите.

"Средства која су ми одобрена су у висини од 250 хиљада динара. Наравно да свака помоћ значи, пошто су наши инструменти изузетно скупи и уређаји. И све то захтева одржавање и сервис, након толико година рада", каже др Ана Манчић, власница стоматолошке ординације.

Након пропасти великих текстилних предузећа, отворено је више малих радионица. И Славица Живковић је одлучила да искористи знање и искуство и упусти се у предузетничке воде. Није лако, каже, и зато је свака помоћ добродошла.

"Радим две године, сада је трећа. Имам шест запослених, конкурисала сам за средства преко општине. Добићу машине, у ствари добијам 250 хиљада динара од којих ћу купити машине", истиче Славица Живковић, власница текстилне радионице.

Од 21 валидне пријаве на конкурсу - град је подржао 11 власница фирми са најбољим предузетничким пројектима.

"Обавеза предузетница је да годину дана послују и измирују обавезе по основу социјалног осигурања. Да 6 месеци не смањују број запослених у односу на стање приликом аплицирања, и других посебних услова није било - осим да се не отуђује набављена - купљена опрема 12 месеци”, наглашава Ненад Петровић из Канцеларије за ЛЕР града Пирота.

Захваљујући финансијским подстицајима, у протеклој години у Пироту је регистровано 227 нових приватних фирми. Од тог броја 40% су власнице - жене.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи