Читај ми!

Сомбор: Изложба посвећена несталима у сукобима на простору бивше Југославије

"Сунцокретова елегија времену: Плес светлости и сенке" - назив је изложбе посвећене особама несталим у сукобима на простору некадашње Југославије. У Музеју града Сомбора, до краја месеца, представљена су сведочанства о страдању, патњи и сећањима.

 
Град Сомбор заједно са Црвеним Крстом Србије, Војводине и Сомбора, заједно са Међународном делагацијом организовао је једну несвакидашњу и емоционалну изложбу.

Породице несталих скупиле су снагу да представе своја осећања заједно са ауторима слика изложбе.

Даница Вукмановић пре 34 године изгубила је свог мужа Јована.

"Јако сам тешко поднела све то, али волим да сам присуствовала", каже Даница Вукмановић, из Пригревице.

Владимир Олер из Руског Крстура заједно са својом сестром посећује овакве врсте окупљања након нестанка оца чији траг се губи 1991. године код Осијека.

"Тешко то иде. Јако пуно има несталих. Како ће то да буде сад, то ћемо да видимо", истиче Владимир Олер, из Руског Крстура.

Сомбор је пети град у коме се организује ова изложба.

"Сви смо са задовољством прихватили да поред Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца да управо то буде и Сомбор јер међу породицама несталих је много и наших суграђана и хвала им на томе што су смогли снаге да више од 30 година чекања, данас сва своја осећања представе кроз ову изложбу", каже Антонио Ратковић, градоначелник града Сомбора.

Скоро десет хиљада људи и даље се налази на списковима Међународног комитета Црвеног крста као нестали са подручја бивше Југославије.

"Са овог места данас, са ове изложбе радова породица несталих лица, позивамо власти, надлежне, у региону, у земљи и у иностранству, представнике међународних организација, да се дају све информације које ће нам помоћи да се број несталих лица смањи на најмању могућу меру. Ми смо дужни да то урадимо за породице несталих лица и за наше грађане", наводи Јелена Стијачић, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду.

"Уприличена је ова изложба коју представља низ часовника који осликавају проток времена или будуће време у којем ће породице, надамо се, уз нашу помоћ и уз наш анганжман покушати да отклоне неизвесност судбине својих вољених и некако остваре наду коју гаје све ове године", наглашава Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводина.

Уметница Тина Тркуља сваким сатом представила је време које протиче, време ишчекивања, неизрециве туге али и љубави и неизбрисивих тренутака. Радови ће бити изложени у Музеју града Сомбора до 29. септембра.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи