Читај ми!

Научно-технолошки паркови пословна шанса за иноваторе

Министарство за јавна улагања расписало је тендер за изградњу Научно - технолошких паркова у Крушевцу, Нишу и Чачку. У новим објектима, у које ће бити уложено 70 милиона евра, радиће преко 1.600 инжењера и иноватора. Ово је још један значајан корак ка бржем развоју националне иновативне инфраструктуре и ИТ сектора.

Регионални индустријско технолошки парк у Крушевцу градиће се у источној индустријској зони код бивше управне зграде ХИ ,,Жупа,,.Простираће се на 1,6 хектара, а осим канцеларија за преко 200 запослених у технолошким и истраживачким компанијама, садржаће конференцијске сале, производне хале на 4000 квадратних метара, сајамски простор и пратеће садржаје за релаксацију и забаву корисника.


“Бизнис инкубатор постоји од 2008. године
и кроз ову зграду прошло је више од 120 фирми које су изашле као успешне компаније.У Бизнис инкубатору тренутно нема довољно простора и ми имамо читаву листу чекања нових станара. Имамо пуно људи у Расинском Округу који заиста имају иновативне и одличне идеје али немају адекватан простор и адекватну опрему”, каже Мартина Манојловић, директорка Бизнис инкубатор центра у Крушевцу.


Држава улаже и у нових 12.700 квадратних метара пословног простора Научно Технолошког парка у Чачку, неопходних да прерасте у Центар за развој иновационе делатности у Шумадији
и западној Србији.


“Тако да ћемо ми наше пословне капацитете утростручити. Дајемо шансу младима.Млади имају прилику
и да уче и да можда не погоде из прве начин како да развију свој старт ап. Ми смо ту да будемо кишобран да их штитимо, али статистика показује да они који имају већ десетак година искуства у одређеној привредној делатности су најуспешнији носиоци старт ап иновативних компанија” истиче Мирко Пешић, директор НТП Чачак.


У сектору информационе и комуникацијске технологије тренутно ради 107 хиљада људи. Лидери јужно од Београда у развоју иновација и софтвера су Нишлије. Научно Технолошком Парку изграђеном пре три године ,са 60 компанија чланица, припада добар део заслуга за успешан извоз производа из овог сектора. Изградњом новог објекта у оквиру комплекса, створиће се услови за још 1.000 корисника .


“Ниш има јаке универзитете и факултете одакле долазе кадрови, односно млади људи који завршавају факултете и њима је потребан простор. Многи од њих оснивају своје компаније и фирме, старт ап фирме, али многи од њих се запошљавају у фирмама које већ постоје” наглашава Милош Петровић, помоћник директора НТП Ниш.


”Неки програми су везани само за станаре Научно технолошког парка, неки програми су отворени комплетно за јавност, али оно што је најзначајније то је та добра намера заправо да се ствари отварају и да ово буде један терен за игру за све оне који су без обзира да ли су станари парка или не, желе да буду у тој игри и да заиста дају неки максимум” каже Горан Младеновић, директор Нишког кластера напредних технологија.


Очекује се да радови у Крушевцу, Нишу и Чачку стартују почетком наредне године. Рок за завршетак је 2026., година уочи ЕКСПО сајма у Београду.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару