Читај ми!

Мала Госпојина окупила вернике на Косову и Метохији

Свечаном литургијом у манастиру Грачаница и литијом која је прошла централним улицама те српске општине на Косову и Метохији данас је обележена слава Грачанице - Мала госпојина или Празник рођења пресвете Богородице.

Дани општине Грачаница почели су на Велику а завршавају се обележевањем мале Госпојине. Неколико десетина верника присуствовало је литургији и учествовало у литији главним улицама Грачанице. Уследило је резање славског колача и молитва.


“Да се помолимо Господу Богу и нашој госпи да нам да снагу и вољу да се боримо за останак и опстанак на овим просторима“, истиче Љиљана Шубарић, председница Општине Грачаница.


А Грачаница је данас центар Срба јужно од Ибра и једна од најбројнијих српских општина на Косову.

“Грачаница је данас нешто највредније што Србија има да понуди свету - српска Сикстинска капела, галерија фресака и доказ да је Србија некада била развијена земља и да се убрзано развијала,“ објашњава Александар Гуџић, историчар.


Поред задужбине краља Милутина из 13 века, под заштитом УНЕСК-а. У атарима Грачанице је и археолошко налазиште Улпијана из времена римске империје, те скоро обновљени манастир Светог Димитрија.На територији општине откривено је девет црквишта, а десетак српских села има своју цркву. Туризам је на узлазној линији.


“Оно са чим можемо да се похвалимо као туристичка организација општине Грачаница, је рад на развоју манифестационог туризма, и на развоју традиционално, гастрономије по којој смо, судећи према повратним информацијама од туриста препознатљи “ наглашава Сандра Ђокић, директорка Туристичке организације Грачаница.


Поводом славе општине Грачаница, једне од најмлађих општина на Косову, одржана је и свечана академија, а обележавање славе биће завршено концертом ансамбла “Венац”.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи