Читај ми!

Обука пописивача који ће обилазити пољопривредна домаћинства

Почела је обука пописивача за предстојећи Попис пољопривреде. Њихова обука у општинама и градовима трајаће до 1. октобра, када је предвиђено да буде први дан пописа. Планирано је да у попису учествује око 3.000 пописивача, 300 општинских и 16 регионалних координатора.

Марко Дукић из Новог Бечеја до сада није радио у акцијама пописа. Након обуке за два и по месеца обићиће 250 домаћинстава у месту где живи.

"Нека претпоставка је да ће се радити упитници од неких 30 до 45 минута. Надамо се да ће тако И бити. Надамо се великом одзиву пољопривредних газдинстава", каже Марко Дукић, пописивач.

И док је за општину Нови Бечеј потребно 11 пописивача у Чачку ће бити ангажовано 50.

"Четрнаест пописивача планирамо за град Чачак и Љубић, а за сеоска подручја на неким највећим је три, мало мањим површинским два су планирана и остала по један", наводи Владимир Гојгић из Комисије за попис пољопривреде Чачак.

У упитнику ће бити иста питања као пре 11 година. Разлика је што ће сада пописивачи одговоре да уписују директно у апликацију. Важни су подаци о обрадивом земљишту, броју стоке и механизације, док се економски показатељи неће прикупљати као податак.

"Не питамо их у принципу колики им је принос нити их питамо колико хиљада динара или неки податак у динарима. Важно нам је само податак да ли су продавали продавали своје сопствене пољопривредне производе и да ли су потрошили више него што су продали", објашњава Данијела Топаловић из одељења Завода за статистику Зрењанин.

"Подаци на овом попису пољопривреде су строго заштићени, о томе смо водили посебно рачуна. Најнижи ниво за који ћемо објављивати податке је ниво насеља", наводи Славиша Ћирић из одељења Завода за статистику Зајечар.

Важно је нагласити да у попису учествују сва домаћинства која имају пољопривредно земљиште без обзира да ли су регистрована или не. Попис пољопривреде је обавезан, домаћин који одбије евидентирање подака или ако да лажне податке може прекршајно одговарати.

среда, 04. октобар 2023.
22° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"