Читај ми!

Обала Дунава у Апатину омиљено место риболоваца

Риболов је једно од најстаријих занимања у Горњем Подунављу. Први професионални рибари доселили су се са Рајне и горњег тока Дунава. Поплавно подручје Специјалног резервата је природно мрестилиште за око 50 врста слатководних риба.

У освит зоре на Дунав стигну бројни риболовци . Рађање сунца је призор који им само употпуњује доживљај боравка на реци.

„Некако ме привукло то, сам тај начин како се риба упеца. Некако не могу ни да опишем тај осећај када ја и рибу извучем и просто некако је баш нестварно. И створила ми се љубав ето уз тату", каже Бојана Веин, из Апатина, а њен отац Далибор Веин додаје: „Она је то довела на неки виши ниво него ли ја. Ја сам више овако пензионерски“.

„Овде у Апатину природа много тога има да нам пружи и много тога има и да се види. Тако да што се природе тиче, то је нешто непроцењиво“, наводи Бојана Веин.

„А што се тиче успеха, знају жене бити и успешније“, наглашава Далибор Веин.

Али нису сви који се баве риболовом прави заљубљеници, због чега савесни и одговорни стрепе да се на наруши склад природе и подводно богатство Дунава.

„Да се можда мало појача контрола, самих риболоваца, има доста несавесних. А пецање треба доживети. Пецање је нешто посебно, као и лов исто. Предност Апатина је то што имамо та природна мрестилишта, што је плавно подручје. Преко пута Апатина се налази Копачки рит, који је највеће природно мрестилиште, после делте Дунава“, каже Милан Обрадовић из ЈП „Дунавска обала“ Апатин.

Због тога из земље и иностранства многи долазе у организовани ролов. Али ипак је више дегустатора рибљих специјалитета, које припремају угоститељи.

„Овако се сервира да би се олакшало гостима, да би гости били задовољни, да не морају да се муче око костију. Значи то је наше, практикујемо ово, овако радимо. откад постоји ресторан наш овако се ради. Сад је ово извађено, остало је минимално костију, значи, али то је углавном извађене кости. Треба неки одређен период, значи радног стажа, али брзо се научи“, објашњава Душан Бунчић, конобар из Апатина.

Рибљи паприкаш је традиционални апатински специјалитет од свеже рибе, а за његову припрему потребна је вештина баш као спретност и стрпљење рибара за добар улов.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи