Читај ми!

Европски Амазон

Специјални резерват природе у Апатину простире се на шест и по хиљада хектар. Чине га ловишта Козара и Апатински рит. Специфичан је по лепим и вредним европским јеленима и дивљим свињама.

Није баш уобичајено да приликом шетње кроз шуму сретнете јелена, који још застане да вас поздрави као прави добар домаћин. И остале животиње овде у свом природном окружењу не плаше се посетилаца. Дивље свиње су као питоме и њихова игра са јеленима овде је уобичајена. Шума тренутно одзвања од рике јелена, јер је ово најлепши период за њих и сад су најактивнији.

„У периоду од 25. августа до 20. септембра у ловишту се одвија тзв. љубавна игра јелена, а то је период кад се јелени паре и то се зове рика јелена", објашњава шеф Шумске управе Апатин Предраг Станковић.

Због изузетних станишних услова и планског одржавања бројности животиња, ловци из читавог света воле да долазе у овом периоду баш на ово подручје о којем брину запослени из Војводинашума. Да би у ловишту јелени и дивље свиње били здрави и у доброј кондицији, овде о њима адекватно и брину, а посебно зими када им треба доставити храну и одговарајуће лекове.

„У ловишту Kозара у Бачком Моноштору одстрељен је државни првак Србије, а када је одстрељен био је више од 10 година и светски првак са 248 циц бодова", каже референт за ловство у Шумској управи Апатин Александар Просеница.

Густа шума храста и тополе на три и по хиљаде хектара и ритска вегетација идеални су услови за одгој јелена и срнеће дивљачи. Више од половине ове популације у Србији живи на овом подручју.

„Висока цена трофеја коју достиже јелен из овог ловишта чине наше ловиште једним од најцењенијих у свету. Традиција ловишта је изузетно дуга и писани трагови постоје о бројном стању јеленске дивљачи још са почетка 18. века", наводи шеф Шумске управе Апатин Предраг Станковић.

Део ловишта се налази у мочварном подручју поред Дунава и велики је резерват бројних врста птица. Ловци и туристи имају обезбеђен смештај и исхрану у природи у Ловачкој кући у којој се чувају ловачке приче и понеки уловљени трофеји.

 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи