Читај ми!

Црвено село Доња Локошница

Доња Локошница код Лесковца чувена је по аутохтоној сорти паприке која само ту успева. Паприка се ниже па ставља на куће да се суши на сунцу. У јесен Локошница постаје црвено село које привлачи госте из целог света. Паприци низачи у част одржава се и Паприкијада.

Преродило, па прелило. Лако се и брзо пуне приколице, а тек је при крају прва берба. Ишчекује се оваква година.

„Ова година је рекордна, успела је паприка ове године прва лига и квалитет и количина" наводи Јован Стојковић, произвођач из Доње Локошнице.

Душан Цветковић, произвођач паприке истиче: „Имамо неких 80 ари засађених ову паприку”. Додаје да може лепо да се живи од локошничке паприке.

Тајна је у семену које се чува попут породичног блага и прослеђује вековима, везаном за плодну локошничку земљу. И кад већ само овде успева нема куће која је не гаји.

„У венцима то је велики број можда то иде и до милион, а у млевеној паприци то је негде од 100 до 200 тона зависи од године", наводи Милан Стојановић, председник МЗ Доња Локошница.

Село полако добија препознатљиву црвену боју. Кад је паприка крупна као ове јесени венци брзо прекривају куће и амбаре. А низање је резервисано за жене. Са иглама се рађају, па не чуде веште и спретне руке и младих жена. Јовану Костић пет година нико не успева да надмаши.

„Око 2000 венаца нанижемо у току сезоне”, каже Јована Костић, победница у брзом низању паприка. На питање да ли се ниже тако брзо или може мало и да се предахне, одговара: „Може да се предахне, нисмо на такмичењу, али трудимо се да брзо радимо, боље је."

Доња Локошница са венцима и аутохтоном паприком постала је туристичка атракција.

„Искуство је уникатно за мене, ја сам одушевљен свиме што сам видео овде, највише ми се свиђају људи нормално, драго ми је да видим да су људи и даље заденути у производњу пољопривредних добара", истиче Дејан Вуксановић, предузетник из Чикага.

Тешко је рећи да ли је Локошница чувенија по венцима или зачинској паприци. Млевена и грувана, слатка и љута подједнако су тражене, али ајвар од ове паприке права је посластица.

„Она се употребљава и једна и друга у истим количинама отприлике, за роштиљ иде ова, сад иде купус, зимница, иде за купус за питије и тако", каже Слободан Недељковић, произвођач из Доње Локошнице.

Паприкијада је трен за предах. Брање, низање, сушење, млевење. Неће га више бити бар до краја године.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи