Читај ми!

Уметнички и државнички живот једног од најмлађих владара кнезa Михаилa Обреновићa

Поводом 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, Историјски архив Шумадије објавио је монографију "Кнез Михаило кроз уметност и архив" вечерас од 19 часова у Старој скупштини, која се налази у порти цркве његовог оца Милоша у Крагујевцу, где је рођена модерна српска држава и донет Сретењски устав.

Михаило Обреновић - једини српски владар рођен у Крагујевцу, 16. септембра 1823. Био је најобразованији кнез 19. века и волео уметност. Писао је и сам, а био је и инспирација за многа књижевна дела.

“У њима упознајемо кнеза Михаила као једног изузетног сентиметалног човека, који својој вољеној пише најлепша љубавне стихове, али и као човека који у туђини пати за својом домовином”, наводи Сања Живковић, директорка Историјског архива Шумадије.

Све то преточено у монографију и употпуњено фотографијама 33 документа из тог доба.

“Само три документа су она која је он лично писао, обично се обраћа свом оцу Милошу Обреновићу за живота, а сва остала документа је добио од различитих странака, министара и људи из тадашње Србије”, истиче Предраг Илић, историчар у Историјском архиву Шумадије.

Коју је предводио у два наварата, свеукупно 10 година.

“Његов велики домет је што је истерао Турке из Србије. Значи, Турци су предали сва утврђења и све градове, предали српским властима. У културном погледу успео је да крене са изградњом Народног позоришта у Београду иако није дочекао његово званично отварање, а трећа његова тековина је то што је Србију окренуо ка Европи и и дошло је до неке врсте продора тих европских утицаја на наше просторе”, наглашава Предраг Илић, историчар у Историјском архиву Шумадије.

Два века од рођења кнеза Михаила, Крагујевац обележава и научним скупом, представљањем филателистичког издања "Владари Србије", премијером филма "Што се боре мисли моје", мултимедијалном музејском поставком.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи