четвртак, 14.09.2023, 12:55 -> 16:13
Извор: РТС
Аутор: Весна Лазић
Рачуница домаћица: Шта се више исплати - правити или купити ајвар?
Сезона је припреме зимнице, пијаце су препуне паприка, а многе домаћице рачунају да ли се више исплати правити ајвар или га купити. Они који су верни традицији кажу да се домаћи ајвар по квалитету не може поредити са оним из продавнице.
На килограм, џак или кутију, зависно од сорте и величине цена паприке на јагодинској зеленој пијаци је од 120 до 170 динара за килограм. Има је доста, а многи који воле да зимницу ставе на време су прве туре ајвара већ направили.
"Тридесет килограма паприке то је наша мерка сваке године, тринаест и по тегли изашло. Да се купи готов није то тај квалитет, не може да буде, и друго много је јефтиније овако, и знамо шта једемо."
То да знају шта једу и да у домаћем ајвару нема адитива и конзерванаса многи истичу као предност у односу на онај купљен у радњи:
"Куповни не, без домаћег ништа."
"Па домаће је ипак домаће, ко воли прави ајвар онда мора да купи паприку и сам да направи."
За теглу ајвара од чисте паприке потребно је, кажу они који праве ајвар за продају, око два и по килограма паприке коју треба платити од 300 до 400 динара. Ако пак волите комбинацију паприке и плавог или црвеног парадајза то ће готов производ појефтинити јер се добија већа количина.
Од паприке на њиви до ајвара у тегли дуг је пут, и мало која домаћица ће правећи рачуницу да ли се исплати правити или купити ајвар на папир ставити и труд који се уложи, а за десетак килограма паприка и четири до пет тегли ајвара колико испадне када се добро укува потребно је више од пет сати рада.
Треба паприка да се пече, љушти, самеље, пржи...
За оне који нису вични, немају услова или времена да сами спремају српски кавијар како многи зову ајвар, ту су и мегамаркети који нуде велики избор ајвара различитих произвођача, али и цена. Тегла од пола килограма кошта од 200 до хиљаду динара. На пијаци тек на понекој тезги овогодишњи ајвар, продавци кажу више се продаје зими.
Цена од 800 до 1000 динара...
Произвођачи из поморавских села кажу да је паприка ове године добро родила и да јој топао септембар иде на руку. Цена ипак до краја сезоне, како најављују, неће бити нижа.
Коментари