Читај ми!

Како заштитити летину у планинским блачким селима од упада дивљих свиња

У планинским селима општине Блаце, дивље свиње, ових дана наносе велику штету пољопривредницима. На удару су, најчешће, парцеле под кукурузом, за који ратари страхују да ће бити десеткован, пошто је до бербе остало још скоро месец дана, а упади крда дивљих свиња су све чешћи. У Ловачком удружењу у Блацу тврде да предузимају све што је у њиховој моћи, али је дошло до пренамножења ових дивљих животиња и њихови напори често нису довољни да се заштити летина.

Долазе ненајављено, најчешће ноћу и иза себе остављају пустош у атару села Чучала, подно планине Јаворац.

“Нема њива која није начета. Почињу од пшенице и сад кукуруз”, жали се Раде Бургић из Чучала.

“Пшеницу смо сејали поред реке, нешто је оплавила била вода, оно што је остало свиње уништиле. Није имало шта, рецимо од њиве 25 ари, 2-3 ара мого сам да овршем”, каже Спасојевић Божур из Чучала.

Кажу да су се за помоћ обраћали свима, али се решење не назире, напротив број дивљих свиња је све већи, као и страх да ли ће нешто остати од летине.

“Можда има једно триста комада, можда и више од триста. То је дан, ноћ ври. Многи су горе чекали, правили те чеке, имају са дозволама чекају и онда коментаришу како кад наилазе да се чују, бучне су страшно”, наводи Срба Макрагић из Чучала.

У ловачком удружењу у Блацу, које газдује ловиштем у атару овог села, тврде да би штете сигурно биле мање када би и сами мештани били активнији у заштити својих парцела.

“Имамо сваког дана, значи, по двадесетак ловаца на терену, где вршимо одстрел и уједно заплашујемо те дивље свиње. Некима су можда чак и у интересу да се направе штете, да би нас после преко суда тужили, да надокнаде после много веће износе, него што вреди”, каже Милан Ковачевић, председник Ловачког удружења у Блацу.

“Ако ја цео дан радим и дођем ноћас да чувам њиву, ја сутрадан нисам способан за ништа. Ако имам њиву од шездесет ари, па мени колико треба да ја оградим ту њиву и да се заштитим од стоке”, каже Спасојевић Божур из Чучала.

Док мештани на једној, а ловци на другој страни свакодневно разрађују стратегију борбе против дивљих свиња, расте број судских спорова за накнаду штете. Како сазнајемо, покушаји да се проблеми са уништеном летином реше преко осигурања су углавном пропали, због чега се оштећени становници овог села све чешће одлучују за суд, који је до сада већ донео неколико правоснажних пресуда, углавном у њихову корист.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи