Читај ми!

Врање домаћин аниматорима из земље и света

Врање је у знаку анимације. У току је 8. светски дечји фестивал анимираног филма "Златни пуж 2023". Биће приказана 74 филма, а најбоље ће међународни и дечји жири наградити.

Анимација, слика у покрету, начин креативног изражавања. За младе и забава, дружење, прилика да своје идеје преточе у покретну слику.

”Анимацију волим зато што је лепо знати како су раније филмови настајали, а сада све настаје путем компјутера”, каже Магдалена Јовановић, из Врања.

А Дуња Станисављевић из Врања на питање има ли неку нову идеју за неки нови филм одговара: „Па имала бих, ми све то у ШАФ-у можемо да искажемо и тај филм увек радимо.”.

‚‚Анимацију волим из разлога зато што ту се забавиш, ту мораш да учиш да будеш прецизан, мораш да идеш полако, корак по корак, а не све одједном”, наводи Ања Манчић из Врања.

Први ‚‚Златни пуж‚‚ одржан је 1997. године, од тада је, током септембра, Врање домаћин аниматорима широм света.

‚‚У ери мобилних телефона морамо да водимо рачуна о деци на прави начин, активан приступ је неопходан, видео сам да су овде радионице добре”, каже Андрес Доменик Алкаиде, члан жирија из Шпаниј.]

“Анимацију користимо као терапију у раду са децом са тешкоћама у понашању, за њихову социјализацију‚”, наводи Нино Тетелашвили, из Грузије.

Покровитељи 8. светског дечјег фестивала анимираног филма су град Врање и Министарство културе, због едукативног капацитета, децентрализације и развоја креативности.

‚‚Развија креативна мишљења, развија креативност, посебно у оном делу који је нама јако важан, а то је код деце и младих, у ери дигитализације фантастичних могућности, али и има један реалан правилан однос према технологији, која долази и која нас сустиже”, наводи Радован Јокић, помоћник министра културе.

На крају фестивала жири проглашава најбоље филмове у обе категорије, до 15, и од 15 година, а и дечји жири прати све пројекције.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи