Читај ми!

Дивци код Ваљева: Мирослав Исаковић - најстарији пилот

У овој години Аеро-клуб Ваљево обележава 9 деценија постојања, а његов најстарији члан, Мирослав Исаковић, такође је напунио 90 година. Колеге у клубу приредиле су му лепо изненађење, јер је од његовог првог лета прошло 70 година.

 „Утвина Тројка" за Мирослава Мику Исаковића није само рођенданска торта. Она је сећање на први лет у Вршцу пре седам деценија. Деведесетогодишњем пилоту и наставнику летања у Аеро-клубу "Ваљево", у којем је најстарији члан, уручио ју је најмлађи, Марко Милојковић из Вршца. И то много говори, летење је љубав која траје.

„Вероватно једно 200 пилота сам одшколовао, а као инспектор контролисао целу Југославију, извео у посао. Али ја сам био онда добар такмичар, био првак Југославије", наводи Мирослав Исаковић, наставник летења у пензији.

Без обзира на завидну каријеру, Мика Исаковић је непосредан. Радећи са младима, воли да каже, морао сам остати млад, здрав и енергичан. Сећања су му жива и радо их дели са другима.

„Већ са 23 године сам био наставник и ни мање, ни више у групи ми били Миша Броз, Титов син, а и моја будућа супруга и сви су испали добро. А Ненад, Младен и Веља, синови моји, они су цело време на аеродромима били", наводи Мирослав Исаковић.

Ненад Исаковић, капетан на Боингу истиче: „Мој отац воли да дође овде у Ваљево, овде су га прихватили, овде га воле и он ту ужива и осећа се добро у тој средини. Трудимо се да ове старије чланове позове, јер свако има нешто да каже и од тога што он каже ми можемо да научимо. Ја сам већ старији исто, али од њих који су 20, 30 година од мене, ја могу још увек много да научим."

У Аеро-клуб „Ваљево" Мика Исаковић дошао je 1958. године, како би возио падобранце ради тренинга на спортском аеродрому у Дивцима. Од тада је подршка овдашњим заљубљеницима у летење.

"Човек који више од 7 деценија лети и несебично дели своје искуство, првенствено нашем аеро-клубу, где сви чланови неизмерно упијају његово знање", закључује Слободан Рајевић, из Аеро-клуба „Ваљево".

Летење је привилегија и уживање, каже Исаковић, али опасно и да не било грешака треба поштовати правила. Само тако се постаје стари пилот.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи