Читај ми!

Кадар стићи и утећи - kаkо се данас постаје харамбаша?

На "Михољским сусретима села", манифестацији коју финансира Министарство за бригу о селу, у Попучкама код Ваљева изабран је нови српски харамбаша, Зоран Божовић. Намера организатора је да културним, забавним и спортским садржајима обогате друштвени живот у локалним заједницама.

Зоран Божовић из Попучака на „Михољске сусрете села" дошао је као мештанин и некадашњи боксер, а кући је понео титулу харамбаше. Хајдучке вође крајем 18. и у 19. веку биле су најхрабрије, најмудрије и одлучне, а нови српски харамбаша требало је се докаже се у неколико старих дисциплина.

„Нисам се ништа посебно за то спремао. Трудим се да будем спреман увек. Тако да то је дошло, ето тако случајно. Посетио сам тај фестивал као посматрач, завршио као учесник и изашао из њега као победник. Биле су старе хајдучке дисциплине, у чему су се и хајдуци надметали. Скок у даљ ми је била занимљива дисциплина, бацање камена с рамена. То је било изузетно тешко, јер је била баш јака конкуренција. Осећам дозу поноса, наравно, али много већу дозу одговорности да ово следеће године подигнемо на виши ниво", истиче Зоран Божовић из Попучака, нови српски харамбаша.


У народном вишебоју, Божовић је био најбољи и у обарању руке, надвлачењу клипка, а са другарима из екипе у надвлачењу ужета.


„Нас 6 ентузијаста се окупило, покренули смо целу причу и покренули смо локалну заједницу у једном правом смеру. Једноставно, циљ нам је да промовишемо праве вредности у друштву. Апсолутно сваки сегмент манифестације је усмерен ка томе" каже Владимир Бобановић, председник Дома културе „Извор" Ваљево.


Медаље су добили сви учесници „Михољских сусрета села" у Попучкама, фолклорни ансамбли, певачке групе и инструмемнталисти, такмичара у многим друштвеним и спортским играма, маскирани малишани, дечји аниматори и вешти кулинари, који су се такмичили у припремању гулаша и пасуља.

 

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи