Читај ми!

До краја године за Кикинђане вода из нове фабрике

Иако има примеса тешких метала и органских нечистоћа, вода из кикиндске градске мреже званично није забрањена за употребу у домаћинству. Ипак, грађани већ годинама купују воду за пиће и са нестерпљењем ишчекују завршетак нове фабрике воде.

Изградња погона за пречишћавање питке воде капитална је инвестиција у Кикинди вредна 11 милиона евра. Радови су почели пре две године и до сада је завршено 95% грађевинских, а до октобра предстоје машински и електро-радови. До прикључења на мрежу потом следе тестирања и технички пријем постројења, по плану до краја ове године.

"Једна савремена фабрика за производњу воде, са савременом технологијом, са обученим људима и са људима који су и до сада били укључени у проблематику водоснабдевања у Кикинди", каже Чедо Гверо из ЈП "Кикинда".

Средства за изградњу фабрике воде у Кикинди обезбедила је републичка, покрајнска влада и локална самоуправа. Погон за пречишћавање питке воде у Кикинди упошљаваће 21 радника.

"Аустријска фирма "Униха", која је носилац технологије, предвидела је да се завршна обрада ради тзв. реверзном осмозом, технологија је врло озбиљна и она омогућује да се од морске добије пијаћа вода. Тако да ми не сумњамо да ће наша вода бити у стандарду, али у том периоду пробном је важно да оптимизација параметара фабрике воде буде најбоља могућа, односно да се математика покаже најисплативија и да та вода не буде прескупа," објашњава Мирослав Кресоја, технолог.

Паралалелно са радовима на изградњи фабрике воде у Кикинди је постављањена и нова водоводна градска мрежа која чека пречишћену воду.

"И магистрални вод и замена водоводних цеви, али и мини постројења за свако село иде паралелно,” наводи Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Пројектом нове фабрике воде у Кикинди биће у првој фази решено и питање водоснабдевања Мокрина, Накова, Иђоша и Банатског Великог Села.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи