Читај ми!

Стрингс - летња академија музике у Лесковцу

Кренуо је као летња академија музике за надарене младе људе, а израстао је у музички фестивал који већ 11 година крајем јула Лесковац обоји звуцима класичне музике. Овогодишњи Стрингс угостиће и признате уметнике из наше земље, Француске, Украјине.

Индивидуални рад, потпуну посвећеност предавача и савете злата вредне доноси летња школа музике Лесковачког културног центра.

„Веома су вредни, баш ми значе јер увек чујем нешто ново што нисам знала", каже Даница Митић, полазница из Лесковца.

Професор Божа Сарамандић је растао са Стрингсом. Сведочи о рађању празника музике којем талентовани млади људи хрле да сазнају, докажу се, представе публици.

„Јако сам везан за Лесковац и професионално и овако са људима са којима се дружимо овде, диван је амбијент и људи су предивни, гостољубиви и стварно сви уживамо", истиче Божа Сарамандић, професор виолончела.

Јаков је трећи пут учесник летње академије музике. Каже рад са професором Јањићем помаже му да се награде само нижу.

„Прво у Београду, друго на Републичком такмичењу, онда иде поново у нишу, прво место-лауреат и прво место поново у Београду", наводи Јаков Кришка, полазник из Лесковца.

„Ја сам се осим свирања определио да пренесем своје искуство младјим генерацијама и уживам у томе значи да то делим и са малишанима као што је Јаков, а и са старијим полазницима", каже Милош Јањић, професор гитаре.

Они су већ остварени уметници, део Симфонијског оркестра Стрингса под диригентском палицом Виталија Протасова из Украјине.

„Драго ми је да постоји нешто тако уопште у неком таквом граду и мислим да је то баш важно за људе овде који свирају, за музичаре, за културу", наглашава Лев Кучер, уметник из Украјине.

За 11 година постојања изнедрен је и Омладински камерни оркестар Стрингс. Окупили су се и пре званичног дела.

„Заиста сам врло, врло срећан и радом и напретком и свим што заправо негде ево заједно направимо", наводи Раде Пејчић, диригент.

Пред лесковачком публиком до краја недеље богат програм.

„И ове године се можемо похвалити Матијом Дедићем који је био на самом отварању фестивала. Оно што је превасходно важно јесте да ови млади људи вежбају са својим професорима, а да увече уживамо у дивним концертима", истиче Сања Цонић, директорка Лесковачког Културног центра.

Звуци светских композитора и врхунско извођење уметника чине Лесковчанима ове вреле дана лепшим и подношљивијим.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи