Читај ми!

Који су највећи проблеми грађана који пре новог невремена покушавају санирају штету

У највећем страху су они који су већ претрпели штету. У ишчекивању нових падавина грађани поправљају кровове кућа, стакла на колима и пластенике. Мештани Краљева и Шапца кажу да им недостају мајстори.

У краљевачким селима уз Западну Мораву- Адранима, Сирчи, Поповићима и другим, после олујног невремена, штета на грађевинским објектима несагледива је. Да поправе кровове и створе услове за боравак, у недостатку мајстора, мештани се сналазе сами, поједини у невољи уче занат, јер довољно радне снаге у грађевини већ годинама нема.

“Ниједаног мајстора нема у околини да нађем. Ниједног, дакле у свим селима сам питао. Ниједан мајстор, ниједан физички, 50 њих сам питао, не могу, морам код овога, морам код онога, морам да кречим”, жали се Мирко Ћировић из Сирче код Краљева.

“У Сирчи је стање веома лоше, поготово у делу села које се зове Доња Сирча. Ту се ради о око двеста кућа, угрубо речено, које су остале без крова у потпуности , такође и делови фасада, да не причам о возилима и пољопривредним машинама”, каже Слободан Ђуровић, председник Месне заједнице Сирча.

Недостатак мајстора у ванредној ситуацији прати и несташица грађевинског материјала на стовариштима, посебно црепа.

“Црепа има, али недовољно , највећи проблем имамо са ,,малом кикиндом,, и црепом који се тренутно не производи ,,класик 002,, он није у производњи и питање је да ли ће бити произведен , највећи је проблем што је тај цреп коришћен након свих дешавања после земљотреса и свих дешавања тих година”, наводи Милица Миленковић са стоваришта грађевинског материјала у Краљеву.

Слична ситуација је и у Шапцу где је олуја носила кровове, рушила стакла на зградама. Мајстор Видоје Стјепановић, у 77 години по читав дан меша малтер и поставља цреп на оштећеним објектима и то без надокнаде.

“Како да оставиш човеку кућу непокривену, одеш, покријеш, 13 кућа сам до сада покрио. Има још две вечерас, моја је остала непокривена, али углавном, дигнут је цреп, али не море прокиснути. И онда, прече су ове што ће прокиснути, него моја. И тако, идеш, мораш људима помоћи. Како да наплатиш човеку кад му је то невереме направило, како да наплатиш, шта да му кажеш,” прича Видоје Стјепановић, зидар из Мајура код Шапца.

Невреме је оштетило и бројне аутомобиле. У Слатини код Чачака град величине јајета полупао је стакла, оштетио лимарију.

“Пет аута да се замене шофершајбне и да се то уради, ово не може да се уради ово по крову , неких 20 хиљада евра. Јуче сам тенду правио, панеле, 2,5 хиљаде ме коштала тенда”, каже Миодраг Томовић из Слатине код Чачка.

Да се живот врати у нормалне токове потребно је српљење, кажу мајстори, као и солидарност која нам на срећу не недостаје.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи