Читај ми!

Срња код Крушевца: Проблем депоније

Због лошег стања на градској депонији, угрожености и планиране изградње региналног центра за управљање отпадом на истом месту, мештани Срња и околних села своје незадовољство исказали су протестом и краткотрајном блокадом депоније.

Дневно се на постојећу депонију у Срњу код Крушевца која се простире на 37 хектара одложи преко 170 тона смећа из града и села где се отпад организовано прикупља. Депонија постији већ 40 година и њен век је при крају као и стрпљење грађана који све чешће указују на велике проблеме са којима су суочени.

„Ми смо доле испод на улазу у Срње то је црна вода толико да је немогуће да се дише, а дим одавде то иде одавно, сваки дан гори, то не можеш да прођеш, баште заливамо све са том црном водом. Чиме да имамо здраву храну?", пита се Божица Марковић, мештанка Срња.

Из градске управе писмено су нам одговорили да су надлежни из Комуналног предузећа и ватрогасаци реаговали поводом пожара. Да се дим ширио у зависности од ветра и представљао непријатност за мештане. Резултати Мерења емисије загађујућих материја, од стране Завода за јавно здравље још нису стигли. Како наводе трајно решење проблема је изградња регионалне депоније за коју се припрема пројектна документација.

„Могла би да реши проблеме ако би била изграђена стварно по тим европским стандардима. Још нико није објаснио шта значе ти европски стандарди, колико једно село треба да се налази далеко од те нове депоније, то је врло спорно како је изабрана локација депонија", наводи Небојша Марковић, члан савета МЗ Срње.

Мештани кажу да многи од њих нису знали за састанак одржан у марту коме су присуствовали и представници министарства екологије па су након тога потписли петицију, тражећи састанак са руководством града како би се разговарало о новој депонији и санацији постојеће. Одговор још нису добили.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи