Читај ми!

Дани лаванде: Војвођанска поља ових дана обојена и у љубичасто

Због специфичног састава, земљиште на северу Војводине је идеално за узгајање зачинског и лековитог биља, па не чуди што је уместо жита или сунцокрета све више плантажа лаванде. У околини Кањиже у току су "Дани лаванде".

Четрдесетдеветогодишња дизајнерка Елвира Нађ на свом салашу у близини села Војвода Зимоњић код Кањиже пре десет година је засејала више од пола хектара лавандом. Ова медитеранска биљка има широку примену у козметичкој, фармацеутској индустрији и одлично успева на северу Војводине.

„Ми поред тога што имамо разне козметичке производе и сушени букет и сушени цвет лаванде пакујемо у разне врсте џакчића. Ево, нудимо тај леп призор и уопште плантажу отварамо, капију плантаже и може да се ужива баш током цветања“, каже Елвира Нађ, власница салаша.

Од цветова лаванде добија се уље за козметичку и фармацеутску индустрију, може да се кува чај, праве кексићи, примењује се у ароматерапији. Елвира има троје деце који јој помажу у узгајању и преради лаванде.

„Уље, сапун, водена бомба, јастучићи, јастук за тело, за очи“,  додаје деветогодишња Лара.

На салашу Елвире Нађ у току су "Дани лаванде". Посетиоци су у прилици да сами беру ову биљку и учествују у радионицама где се праве креме, ароматичне свеће и сапуни, као и декорације од овог медитеранског цвећа.

„Ја иначе јако волим лаванду и имам три бусена лаванде, онако за наше потребе то мало насецкам, па тако неке декоративне предмете израђујем од њих, покушала сам нешто мало сапун да направим, као пилинг. Тако понекад неку гранчицу када пакујем поклон онда то декоришем да буде мало другачије“, објашњава Татјана Брткова, из Ковачице.

Песковито земљиште на северу Бачке и Баната идеално је за узгајање зачинског и лековитог биља, па је све више плантажа лаванде. Уместо жита и сунцокрета, њиве мирисних биљака нежно љубичастих латица, када овај део Војводине подсећа на француску Провансу.

 

 

 

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи