Читај ми!

Кућице од бачви: традиција пинтерског заната у александровачком кају

Срђан Чкаутовић, из Трнаваца код Александровца, у породичној радионици за прераду дрвета од старих винских бачви прави кућице које красе многа етно-села у Србији и региону. План му је да једно такво отвори и на свом имању.

Путоказ открива све. И правац и снове за којима су Срђан и породица кренули пре 15 година. Прва од стотинак бачви којима су даровали нови живот, заузима посебно место.

"Ми смо виноградарски крај тако да код наси има доста тих бачви које се налазе у старим подрумима. Ми их одатле извлачимо, репарирамо и прподужавамо им век. Бачве које иду за извоз све су оне запремине неких 6.000 л, а иначе, овде за наше тржиште, иде неких 10, 12 до 14.000 л. Ми овде где се налазимо ова је бачва неких 14.000 л запремине и могу да вам кажем да је она једна од ретких да не кажем највећих, што се налазе у Србији", каже Срдјан Чкаутовић из Трнаваца.

Бунгалови, летњиковци, сауне, дјакузи, жеље купаца испуњавају се за десетак дана. Бачве из Трнаваца красе Дивчибаре, Тару, одлазе пут Хрватске и Босне. За квалитет услуге пресудно је искуство. Драгутин је пинтер већ пола века.

"Ја сам задовољан много и срце ми је пуно зато што је мој син и унук мојим стопама крећу. Некада је то било тешко, радило се све ручно, нису се имале машине. Сад имамо све машине, сад је много лакше да радите , поготово пинтерски занат, за бурад. И да се заради може. Може и одлично да се живи. Занатлије су свуда у друштву цењене јер нема мајстора добрих", наглашава Драгутин Чкаутовић, Срђанов отац.

Нема ни радника, па се Чкаутовићи ослањају на сопствене снаге.

"Деда и тата раде ове теже послове, а мама и ја помажемо највише око декорације. - У чему ти највише уживаш?- У фарбању, то ми иде некако најлакше", каже Срђанова Ћерка Миљана.

"Шијем завесе. тапацирам, фарбам обруче, помажем кад муж ради кров, додајем му теголу, даске, свашта нешто. -Је л то рецепт за успех?-Јесте. - Заједништво? - Заједништво, кад смо заједно можемо све“, истиче супруга Снежана.

Жеља им је да отворе и етно село. Крај језера пуног рибе бунгалови и амбари припремају се за прве госте којима ће понудити своје органске производе.

"Специјалитети Жупе су обично млечни производи, домаћа храна. Биће свега, кад буду гости дошли они ће да виде шта понудимо и биће презадовољни", каже мајка Добрила.

А посебно најмлађи, јер их у мини зоо врту очекују зечеви, препелице, морски прасићи, понији, буше и магаренце Данило, мезимац породице.

субота, 19. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом