Читај ми!

Трећа генерација сладолеџија обележила век посластичарства у Суботици

Велики број Горанаца из етничке групе која води порекло из троугла Југ Србије - Северна Македонија - Албанија, развио је посластичарски посао на целом Балкану. Породица Незировић је у Суботици обележила редак јубилеј у производњи сладоледа.

 

Породица Незировић је у Суботици обележила редак јубилеј у производњи сладоледа. Исмаил Незировић је трећа генерација сладолеџија која радује Суботичане популарном посластицом цео један век.

“Мој деда Химет Незировић је 1923. године дошавши у Суботицу, одлучио да се сладоледом покаже грађанима и са специјалитетом који је учио у Грчкој. За живота је оставио у аманет моме оцу да се рецепт никада не мења“, каже Исмаил Незировић, из Посластичарнице „Пеливан“.

Стогодишњу рецептуру која се преноси са генерације на генерацију Незировићи не откривају, али наглашавају да је најважније да је сладолед свеж.

Ибадет Незировић истиче: „Сваки дан ујутро кувамо свеж сладолед. Намирнице су природне, лешник, малине, вишње, карамела се кува, нема никакве хемије.“

Суботичани су верни гости „Пеливана“ више деценија, а туристи радо навраћају.

“Најмлађи су свакако најчешћи, али старијима је „Пеливан“ незаобилазно место. Долазе нам често Суботичани који живе у иностранству, чим стигну, дођу на сладолед“, наводи Инес Незировић.

Најмлађи редовно уживају у леденој посластици, а старији се поуздају у стални квалитет:

“Од детињства, до данас, Пеливанов сладолед је најбољи”. “Сладолед је закон, најбољи су, радујем се њиховој традицији”. “Предивно особље, дивна услуга, диван амбијент”. “Најбољи сладолед у Суботици!“ "Много сам путовала, оваквог сладоледа нема нигде”, задовољно истичу Суботичани.

Популарност суботичког „Пеливана“ може се приписати и несвакидашњом посвећеношћу гостима:

“Ја са њима поделим све што их тишти, ми смо као једна породица. Сањам Стипана коме стављам у корнет четири карамеле, он је заљубљен у карамелу“, закључује Исмаил Незировић, власник суботичке посластичарнице „Пеливан“.

Поводом стогодишњице рада, Незировићи су музичким програмом и стотинама килограма сладоледа, почастили своје суграђане.

субота, 21. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње