Читај ми!

Формиран Национални савет Албанаца

Након шест месеци од избора, једино Албанци нису формарили Национални Савет, због несугласица око председника. Након електорске скупштине у Бујановцу одабрани су чланови Савета, и начелно је договорено ко ће у наредне 4 године бити на челу.

Удружена листа четири странке - Партија за демократско деловање, Демократска партија, Покрет за демократски прогрес и Демократска партија Албанаца - има већину, 10 од укупно 15 чланова Националног савета.

"Сада је министар на потезу, кад сазове конститутивну седницу биће седница, након тога, ако тог дана постоји договор да буде изабран председник Националног савета биће истога дана, ако не, онда законски рок је у року од 30 дана", кажеНагип Арифи, председник општине Бујановац.

Електорска скупштина за Национални савет Албанаца одржана је пре два дана, уз присуство чланова надлежног министарства, републичке изборне комисије и мисије ОЕБС-а у Србији.

Како сазнајемо, четири листе које су наступале на изборима договориле су да ће Национални савет Албанаца у новом сазиву водити представник Покрета за демократски прогрес, а од јануара 2025. године представник Партије за демократско деловање.

"Боље је што је дошло до договора између политичких субјеката. Мислим да у ове четири године имамо невероватан успех што се тиче књига, културе, фондова, што се тиче свих проблема", каже Рагми Мустафи, досадашњи председник Националног савета Албанаца.

Национални савети брину о остваривању колективних права мањина, у погледу културе, образовања, информисања, очувања језика.

"Чекамо да буде боље, мислимо он је млад човек, и зна, има школу и чекамо да буде нешто боље", сматра један суграђанин.

"Очекујем да се настави разговор који је садашњи председник Рагми Мустафи почео са Владом Србије, односно са неколико Министарства око плана од 7 тачака, што би требало да реализује неколико права Албанаца са овог подручја, конкретно инклузија, интеграција Албанаца на републичком нивоу и запошљавање", наводи Агон Ислами, новинар.

Према најавама, након истицања рока за жалбе, почетком наредне седмице, потврдиће се мандати новим члановима Националног савета Албанаца.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи