Шта су туристички адути Врања и Пчињског округа

Инвестиције су неопходне у туристичком сектору у Пчињском округу има доста природних лепота, Власинско језеро, планина Бесна Кобила, манастир Прохор Пчињски као најстарији и најпознатији, Врањска и Бујановачка бања, брана Првонек, али се о њима још увек говори као о потенцијалима. Неке је посетила колегиница Маја Мијалковић из Пирота.

Митке из Врање боловао је од карасевдах, а до туј болест лек нема. Мало је тога сачувано из некадашње врањанске вароши, али, кажу Врањанци, изградиће, имају дуг према Бори.

“Врање је покренуло и потврђен је урабнистички пројекат за изградњу старог градског комплекса „Борин град". То је пројекат покренут из разлога што Врање нема неко очувано језгро, које подсећа на оно старо Борино Врање и које подсећа на градску целину, која датира с краја 19. века, када је Врање било занатско-трговачка варош”, каже Изабела Савић, градска већница за културу.

Једино су у Врањској бањи две спрске династије Оберновићи и Карађорђевићи у сагласју. Спојила их је лековита вода.

“Овде долазе на опоравак и људи после операције кичме, уградње вештачког кука, људи са политраумама, после прелома и заиста могу да кажем да лечи широку палету болести”, наводи др Слађана Стошић, директорка Врањске бање.

Изнад Врањске бање, успиње се планина Бесна кобила. На њеним врховима сте потпуно мирни.

“Овде је преко 700 врста жбунастих, зељастих, лековитих биљака. Када говоримо о лековитом биљу, овде на овим просторима можемо наћи кичицу, оман, хајдучку траву, кантарион, мајчину душицу, камилицу, а понајвише има боровнице”, наводи Небојша Ристић из ТО Врање.

Бисер пчињског краја је Власинско језеро. Фабрика црвених крвних зрнаца, станиште плутајућих тресетних острва.

“На овом ресетном острву расте преко 200 биљних врста, које су карактеристичне за тресетишта. Посебно је најпознатија росуља, биљка мухоловка, месождерка, која недостатак азота и фосфора из земље надокнађује, што хвата ситне инсекте”, каже Новица Стојановић, управник заштићеног подручја Власине.

“Власину морамо да чувамо, али Власину морамо и да градимо. Власину морамо да искористимо, али у складу са свим оним што нам дефинише закон и наша уредба, Шта нам је највећи проблем? Највећи проблем су нам смештајни капацитети. Искрено верујемо да ће ускоро да крене изградња канализационог прстена”, каже Биљана Николић, директорка ТО Сурдулица.

Ово је најавеће станиште белих бреза у Европи, после Сибира. Једна занимљива прича каже - ове беле брезе увек иду у пару, ако нису у пару оне плачу.

Кажу да су сузе беле брезе са Власине лековите. Можда оне лече карасевдах или га само претварају у мерак, тек врањанске приче за душу још увек одјекују баба Златином улицом.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво