Фонтана Милева у Матарушкој бањи

У знак сећања на докторку Милеву Карајовић, која је стрељана 14. октобра 1941. године, у Краљеву, скулптура богиње плодности на фонтани у центру Матарушке Бање носи њено име. Постављена је пре 55 година и од тада је заштитни знак овог бањског лечилишта.


Скулптура девојке која улази у воду представљала је богињу Венеру, али мештани су променили ту одлуку јер њиховој најпознатијој суграђанки никада није био подигнут споменик у бањи. Докторка Милева Карајовић је једна од 29 жена које су стрељане у октобарском погрому у Краљеву. Убијена је када се обратила команданту града на немачком језику, пошто је студирала медицину у Бечу, да се заустави стрељање јер је то масовни злочин над цивилним становништвом. Са супругом, такође доктором, је до тада живела мирно у овој бањској вили.

“Морамо напоменути, можда и да се током
II Светског рата у њиховој вили налазио дом за избеглу децу, односно такозвани СИД. И вероватно је све то допринело да становници Матарушке Бање према Милеви имају таква сећања да једну скулптуру, која није у почетку била посвећена њој, да је назову по њој и тако очувају једно сећање на једну јако племениту жену која је свој живот дала у том једном тешком времену за наш народ”, истиче Радомир Јакшић, бањски историчар.
Скулптура је дело вајара Драгана Пенића. Стоји више од 5 деценија као симбол лечилишта које је накада било познато као бања за нероткиње. Нема историјску вредност нити је под заштитом државе.

“Што се тиче уметничких вајарских карактеристика то је дело које више припада некаквој наивној уметности. Дакле врло невешто урађено али са друге стране то је дело које заиста представља симбол Матарушке Бање заједно са хотелом Жича из 1932, онда овом дивном вилом Крагујевац, односно, касније Маричић из 1911 године. Представља значајан комплекс парка”, наводи Сузана Новчић, кустос у Народном музеју у Краљеву.

Иначе све бањске виле су реституцијом враћене власницима. Матарушка Бања је приватизована. Парк са свим објектима, купатилом и Милевином фонтаном чекају боље дане.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво