Кад је неуморан голијски учитељ и директор и возач и пријатељ ђацима

У голијском Братљеву и планинским селима око њега родитељи не брину како ће им деца стићи до школе. Нема организованог превоза али ту је већ шеснаесту годину њихов Учо, Видосав Коларевић, директор основне школе "Милан Вучићевић Зверац" који сваког дана довози и враћа децу из школе и при том дневно пређе више од 150 километара.

У засеоцима расутим по голијским висовима, Уча сви знају. А он некада својим, а сада теренцем који је школа добила стиже и до најудаљенијих кућа - по снегу, киши, леду и блату - стрмим и тешко проходним сеоским путевима стрепећи само од великих снегова и квара на колима.

"У шест сати крећем из Ивањице према школи и задња, трећа тура завршава се, долазим у школу негде око пола девет када почиње настава са ученицима који најдаље путују, стижу на време у школу", каже Видосав Коларевић Учо.

А када зазвони за крај часова - опет у кола. Од 16 ђака превози 13 у 3 туре и различитим правцима. Успут претресу све што се дешавало у школи, нашале се и ураде по неки задатак.

"Као дете ишао сам сат и по у школу и враћао се сат и по у другом правцу и онда, у ситуацији када могу да обезбедим превоз, онда ми жао деце да иду пешке дуго до школе по снеговима и киши и онда сам дошао на идеју и тако то кренуло и траје годинама", додаје учитељ Видосав.

Сваком новом ђаку се радује јер то значи да школа и село живе. Прошле школске године у клупама је било 11, ове 5 више, каже, добре деце и добрих ђака. Родитељима је велика помоћ па Уча сматрају делом фамилије.

"Да ли је снег, да ли је киша, да ли је неко дете болесно - он ту децу узима код куће, враћа кући. Бога ми, тешко му је, до кад ће издржати не знам. Он се брине о њима, па не знам да ли би то ко могао да уради ко што тај човек ради", наглашава отац два ђака Вук Парезановић, из Старог Села.

Посебан и скроман Учо истиче да не би могао све да постигне без колега, сарадње с родитељима, општином и школском управом. Са ђацима и ако их живот одведе далеко - остаје пријатељ. А за себе има једноставан план:

"И остаћу Учо до краја живота. Једноставно та љубав према деци то веже и остане до краја живота и тако".

 

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи