Зашто су све мања старопланинска стада оваца

Средином прошлог века, на Старој планини било је око 300 хиљада оваца, а данас их је свега десетак хиљада. Узгајивача је све мање, а на руку им не иду ни откупне цене и услови на тржишту.

 Са више од 200 оваца Звонимир Ристић из Раснице један је од највећих сточара у пиротском крају. Сматра да је ситуација у овчарској производњи изузетно тешка.

„Дизел гориво је поскупело дупло, сточна храна исто дупло, цена радника које ангажујемо да нам помажу исто дупло поскупела. Сада мислим да нисмо чак ни на позитивној нули", наглашава Звонимир Ристић, сточар из Раснице.

Основни узрок смањења броја оваца је недостатак радне снаге.

"Млади људи неће то да раде, стари више не могу. Можемо на прсте да набројимо у пиротском крају људе који знају да чувају овце. Ево сад је сезона јагњења ми фактички не спавамо, ангажовани смо 24 сата", додаје Звонимир.

Много је младих напустило село, а уз недостатак радне снаге, кажу стручњаци, узрок смањења броја оваца је ниска откупна цена млека.

„Нема овчара пуно и поред тога што дају солидну плату од 50 хиљада и плус храну и стан. Многа социјална давања би укинуо. Многи људи добијају социјалну помоћ, иако могу да раде, а у селима недостаје радне снаге", истиче Дејан Живић, директор Ветеринарске клинике.

„Млади људи који потичу из тих породица које су се бавиле овчарском производњом знају каква је проблематика у овчарској производњи и једноставно се пребацују на неке друге облике пољопривредне поизводње, најчешће се баве повртарском производњом и воћарством", објашњава Горан Поповић, директор ПССС Пирот.

Једини спас за опстанак сточарства у пиротском крају фармери виде у повећању субвенција и цене млека.

 

 

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи