Читај ми!

Краљево: Деда Мраз обрадовао децу у хранитељским породицама

Удружење хранитељских породица из Краљева прикупило је и поделило новогодишње пакетиће сваком детету у хранитељству на подручју Рашког округа. Само у Краљеву, хранитељи тренутно брину о 170 малишана.

Од осморо деце колико је збринуто у хранитељској породици Симовић из Мрсаћа код Краљева, издваја се Илона. Сада има 12 година, а у дом Симовића ушла је још као беба од три месеца. Весна и њен супруг Срђан подизали су је као своју рођену децу и због тога су је и усвојили. Са поносом истичу да имају троје деце, унуку и три девојчице на хранитељству.

"Моја мама се бави хранитељством и она је у својој кући пустила много деце на смештај. И ту се сви слажемо. Једнаки смо. Дружимо се и сви смо једна породица", каже Илона Симовић.

Мање од половине деце која живе у хранитељским породицама враћа се својим биолошким родитељима и зато своје искуство о усвајању Весна и Срђан врло радо деле са члановима Удружења хранитељских породица "Сунцокрет" у Краљеву.

"Ми хранитељи, као хранитељи смо једна велика породица. Увек се окупљамо овако кад су неки битни и значајни догађаји. Што се тиче хранитељства, моје лично искуство. Ја се овим да кажем, бавим 15 година. Код мене је девојчица која је била на смештају као беба. Ми смо је усвојили. Моје лично искуство је прелепо", каже Весна Симовић, хранитељица.

У удружењу "Сунцокрет" је 70 породица из Краљева. За децу без родитеља и дома прикупљено је 230 пакетића. Мало радости донео им је и Деда Мраз.

"Садржај пакетића је за њих мање битан. Битно је да добри људи мисле на њих. Да они схвате да припадају овом друштву. Да припадају граду. Да припадају људима и окружењу и да нису остављени и да ми мислимо и размишљамо да њима буде лепо", наводи Милева Миловановић из Удружења "Сунцокрет".

Иначе и стручњаци сматрају да је за ову децу бољи породични него смештај у институцијама система. У Србији је на овај начин збринуто око 5.000 малишана.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи