Колико су људи ниског раста близу остварења својих права

На данашњи дан обележава се Светски дан оболелих од ахондроплазије. То је најчешћи облик коштаних дисплазија, који за последицу има низак раст. Људи са овом болешћу, сусрећу се са бројним проблемима у свакодневном животу.

Слађана Зорић, из Чонопље, оболела је од ахондроплазије. Своје слободно време проводи у чувању четворогодишње унуке Анђеле. Од породице има велику подршку и ослонац. Каже, тешко јој је да дође до запослења, јер особе ниског раста наилазе на баријере.

 

"Ми се тешко сналазимо у свему, али опет покушавамо, колико-толико. Кад идемо на пошту висок је шалтер. Продавнице, кад уђем не могу до артикла. Увек од неког тражим помоћ. Боримо се како можемо и идемо даље", каже Слађана Зорић, из Чонопље.

Покрет малих људи Србије покренуо је иницијативу да се измени Правилник о телесним оштећењима код Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања.

"Када би особе са ахондроплазијом добиле правилник о стопроцентном телесном оштећењу, онда би стекли право на туђу негу и помоћ, право на налепнице за паркинг места намењена особама са инвалидитетом, право на увоз специјализованих аутомобила", истиче Милан Граховац, председник Покрета малих људи Србије.

За ахондроплазију постоји и терапија, лек вокс зого. Деца га свакодневно, кроз ињекције, добијају од друге године, до завршетка раста. Лек још увек није доступан у Србији, али се надају да ће и то ускоро бити решено.

"Тај лек решава низ споредних проблема, који су итекако битни за нормално функционисање. То су проблеми са дисањем, проблеми са кичмом, проблеми неуролошке природе, орл проблеми, ортопедски проблеми", наводи Милан Граховац.

Покрет малих људи Србије је, у сарадњи са Градом Сомбором, пре неколико година направио игралиште за децу са инвалидитетом. Међутим, вандали га често уништавају, чиме онемогућавају овој деци да буду укључена у заједницу.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи