Читај ми!

Математика - као изазов и начин живота

Професорка Драгана Цветковић Илић из Ниша једна је од наших најуспешнијих математичара. Последња у низу потврда за рад и стручност је и књига коју је објавило Америчко математичко друштво.

Иза ње пуно рада и неколико значајних признања. Била је најбољи математичар млађи од четрдесет година и прва је добитница награде Унеска за жене у науци. Од 2020. је чланица борда директора Друштва за линеарну алгебру са седиштем а недавно је у Америци објавила и стручну монографију .

„Прође се једна веома оштра селекција, велики број рецензија, процес је трајао, значи само писање уџбеника можда је било седам-осам година, а после тога тај процес рецензије све док се није дошло до штампаног издања отприлике око годину дана", објашњава проф. др Драгана Цветковић Илић,  са ПМФ-а у Нишу.

 

Математику као животно опредељење изабрала је у гимназији коју је, као талентовани ученик,  завршила за три године као и Прородно математички факултет на коме ради као редовни професор а често је ангажована и на иностраним универзитетима.Тим јој је жалије каже што интереси+вање младих за математику опада.

„Деца мисле да је евентуално могуће кад завршите математику да радите у средњој школи али свакако не, математићари имају своје место на берзама, у банкама имају јако озбиљне позиције тако да је спектар занимања много шири од оног што деца мисле" истиче ова професорка математике.

Математичар је био и Драганин тата и за њу је то више од науке.

„Просто се више бавите анализом, размишљатзе да ли је то логично и да ли је то заиста оно што треба да се деси. Можда сте мало у животу опрезнији у свему, када сте математичар" додаје професорка.

Драгана ускоро путује у Кувајт где ће држати предавања у наредном семестру а у томе као и увек до сада , има подршку  своје породице - супруга и две кћерке.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи