Лесковац: Какво је интересовање младих за читање?

Данас је међународни дан писмености. Тим поводом, лесковачка библиотека суграђанима поклања тромесечну бесплатну чланарину, а ми смо проверавали колико и шта млади читају.

Ко научи да се дружи са књигом, много је учинио за себе, каже Биљана Мичић, професорка српског језика која на разне начине мотивише лесковачке гимназијалце на читање. Ни мало лак задатак у ери савремених технологија јер им је пажња све краћа, а књижевност тражи време и посвећеност.

 

"Немој да пустиш да та књига, да та лектира прође само поред тебе и да ништа за себе ниси узео јер то је заиста драгоценост, темељ свега онога чиме год се они бавили. То што су прочитали и то што су неко знање стекли. То њихово умеће изражавања усменог и писменог. То је нешто што увек носе са собом и то је њихово огледало", саветује Биљана Мичић, професорка српског језика у лесковачкој Гимназији.

Ђаци који воле да читају између дигиталних, аудио и штампаних издања бирају ужитак са књигом у руци. На њиховом списку класика су Андрић, Достојевски, сестре Бронте. Све више читају и крими романе, епску фантастику и популарну психологију. 

"Мимо лектира које су нам обавезне, међу којима свакако може да се нађе нешто што је заиста квалитетно и занимљиво, а наравно и поучно волим да читам трилере или белетристику", каже Сања Филиповић, ученица 3.разреда Гимназије у Лесковцу.

"Много ствари може да се сазна кроз читање и то када нису превасходно едукативне књиге. Може свашта нешто да се закључи генерално из опште информисаности. Вреди читати", истиче Јована Савић, ученица 3.разреда Гимназије.

На полицама лесковачке библиотеке је 330.000 књига. Од бесплатне чланарине до књижевних вечери и фестивала, бројним активностима се труде да има што више читалаца. Тренутно је око 6.000 активних чланова, међу њима доста младих. 

"Једна од активности је и организовање фестивала дечјег стваралаштва "Уметник из школске клупе". Ове године под називом "Љубав ме покреће" који се састоји из 3 дела. Први је конкурсни, други део радионичарски и трећи део дружење са писцима", наводи Драгана Маринковић, из лесковачке Народне библиотеке "Радоје Домановић".

Сваког октобра више од пола века лесковачки прваци добијају бесплатну чланску карту са жељом библиотекара да их за књигу и читање веже љубав, а не само обавеза.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи