Пиротска пеглана кобасица добила цертификат о заштићеном географском пореклу

Пиротска пеглана кобасица, добила је решење Завода за интелектуалну својину о заштити имена географског порекла. Тако је Пирот постао први град у Србији који је заштитио три традиционална производа - ћилим, качкаваљ и пеглану кобасицу.

Пироћанци су вредно пеглали да би заштили географско порекло свог деликатеса. Потковица која се суши на ветру и прави од три врсте меса, својим специфичним укусом, освојила је потрошаче. Сада су сачувани рецептура и процес производње, а створен је и законски основ за спречавање фалсификовања.

 

"То значи још једна потврда квалитета пеглане кобасице и ја се надам да ће у будућности што више људи регистровати погоне за прераду пеглане кобасице и да ћемо сви ући у сертификацију ознаке географског порекла", каже Далибор Тошић, произвођач пеглане кобасице.

Стручњаци Института за хигијену и технологију меса и Министарства пољопривреде истичу да је пиротска пеглана кобасица јединствени производ на тржишту.

"Производ таквог квалитета, са таквом традицијом, заиста превазилази оквире општине Пирот, он је од значаја за Републику Србију. Спада засигурно у три најквалитетнија производа који се производе на територији Србије, а од сировина које потичу са наших простора", наводи Весна Ђорђевић, диекторка Института за хигијену и технологију меса.

"Велики допринос ће ићи и самим сточарима, пошто сво месо које иде у пеглану кобасицу мора долазити из овог краја. Тако да ће то бити велики подстрек и за развој сточарства у овом крају", истиче Бранислав Ракетић, руководилац групе за Квалитет у Министарству пољопривреде.

Осим пеглане кобасице, Пирот је заштитио име географског порекла ћилима и качкаваља. Ови традиционални производи доприносе развоју привреде и туризма.

"Природни потенцијал који ми имамо на Старој планини јесте сточарство. Ово је начин како можемо сточарсвто полако да враћамо на Стару планину тиме што ћемо направити један здрав, добар, непоновљиви премијум производ који ћемо касније продавати. Локална економија мора да искористи ову прилику", каже Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

Врхунски квалитет одлика је свих традиционалних пиротских производа, па стручњаци сматрају да је то добра основа за заштиту у оквирима Европске Уније.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи