Нови Сад, град са највише бициклиста у Србији

У Новом Саду је у последњех десет година, четири пута повећан број бициклиста, а за епитет Бициклистичког града, највише је заслужна одлична инфраструктура, али и велики број догађаја и акција намењених двоточкашима, које су резултат иницијативе бициклистичких удружења у овом граду.

У Новом Саду тренутно постоји више од 40 хиљада бициклиста и више од 100 километара бициклистичких стаза, а само у последње две године, 3400 грађана је од града добило помоћ за куповину новог бицикла.

 

"Има доста бициклистичких стаза које су у доста добром стању, и готово да је покривено у свим деловима".

"Ја већ годинама терам бицикло, одличан град".

"Скоро цео град можеш обићи бициклом, фино је", задовољни су анкетирани.

Новост су и портали на стазама као прва помоћ бициклистима.

„Неће нас телепортовати, али ће нам осветлети тај део бициклистичке стазе ноћу ту, и имаће часовник на самом врху самог портала горе. Једна од главних функција је што ће бити постављен компресор са стране портала, где ће бити одвојен и сам простор где грађани којима је потребно да додувају гуму или нешто слично, могу безбедно да се склоне са стране док то буду учинили", наводи Владимир Здравковић, из Новосадске бицклистичке иницијативе.

Градска удружења бициклиста годинама креирају понуду, а посебна атракција је Бицибиоскоп на отвореном.

Марко Мазалица, из Новосадске бицклистичке иницијативе каже: „Пуштамо пројекције углавном холандских филмова и показујемо, ту неку холандску бициклсистичку културу".

Крајем месеца организује се традиционална и Крична маса, симболична вожња кроз град, којом бицклисти скрећу пажњу на проблеме са којим се суочавају у саобраћају. Ту су и акције попут Бицидоручка и еколошких активности, а ускоро стиже и бенефит картица за власнике двоточкаша.

„Картица која бициклистима омогућава да остваре поспуст у бисокопима, књижарама, библиотеци и слично, разним бициклистичким радњама и сервисима", истиче Марко Мазалица, из Новосадске бицклистичке иницијативе.

Са великим нестрпљењем, како кажу, очекују и завршетак радова на реконструкцији једне од најважнијих стаза на Футошком путу, а у плану је и изградња стаза која ће повезати град са Руменком, и Петроварадин са Беочином.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи