Књажевачки основци угостили вршњаке из Чешке, Турске, Румуније и Летоније

У оквиру образовног "Еразмус плус" програма Европске уније, књажевачка основна школа "Димитрије Тодоровић Каплар" угостила је децу и њихове наставнике из неколико европских држава. Уз дружење са домаћинима и учешће у едукативним радионицама, основци из Чешке Републике, Турске, Румуније и Летоније обишли су и најважније културно-историјске знаменитости и туристичке дестинације књажевачког краја.

Вршњаке из Европе књажевачки основци прво су дочекали хлебом и сољу, а у пригодном програму представили им део традиционалне културе књажевачког краја и своја најбоља остварења у различитим областима. Потом су сви учествовали у едукативним радионицама на тему прве помоћи, а како то функционише у пракси демонстрирала им је Горска служба спасавања у Ски центру Стара планина.

 

"Наш програм је фокусиран на прву помоћ, односно на то како се она учи у школама у различитим европским земљама", каже Дагмар Ситна, наставник из Чешке републике, руководилац пројекта.

Путовања, дружење са вршњацима и упознавање других земаља и култура једнако су вредан део тих пројеката.

"Јуче смо били на Старој планини, природа је предивна", задовољна је Корнелија Диететова, из Чешке републике.

"Учили смо како се пружа прва помоћ, дружили смо се и стекли нове пријатеље. То ми се допало", каже Артур Јефимов, из Летоније.

Андреј Тамаш, из Румуније наводи: "Књажевац је мали град, мали али прелеп".

"Супер ми је што смо имали ту прилику да они дођу, да научимо нешто, о њиховим културама, о њиховим земљама", наводи Нина Ћироска.

"Волео бих, у будућности, да некада отпутујем код њих и они да долазе поново код нас да се дружимо", каже Јован Томић.

Србија је већ 3 године равноправан члан "Еразмус плус" образовног програма Европске уније, а књажевачка школа у њему учествује од почетка.

"Увек треба укључивати што више деце и ученика и на тај начин им дати и мотивацију да и они сами нешто промене у образовању, заједно са својим наставницима", истиче Милан Ђорђевић, директор ОШ "Димитрије Тодоровић Каплар" у Књажевцу.

У школи Каплар истичу да су им искуства из ових пројеката помогла да школа буде отворенија, као и то и да њени ученици и наставници, сада много боље разумеју образовни систем.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи