Мососаурус - једна од новина у Природњачком центру у Свилајнцу

Природњачки центар у Свилајнцу после зимске паузе почео је нову сезону и то са две нове изложбе и допуном једне постојеће.Са побољшањем епидемијске ситуације запослени већ уговарају и посете у оквиру ђачких екскурзија којих протекле две године није било.

Небеско камење, Мосасаурус и Интерактивна стена новине су у Природњачком центру у Свилајнцу. У овој установи која на јединствен начин спаја науку, образовање, културу и забаву потпуно спремни у новој сезони дочекују посетиоце.

"Пре свега је ту нова изложба "Небеско камење која описује шта су метеорити, где се налазе, како су пали на нашу планет земљу, а поред тога допунили смо изложбу "Морски гмизавци" са једним оригиналним фосилом мосасаурусом. Мосасаурус је морски гмизавац који је био пре неких 70 милиона година и свима је добро познат из филмова који говоре о диносаурусима", објашњава Стефан Радевић, кустос Природњачког центра.

Колекција метеорите обухвата најатрактивније примерке небеског камења из наше и других земаља.

У колекцији метеорите налази се и највећи пронађени метеорит у Србији познат као "димитровградско гвожђе". Иако наизглед скромних димензија са пречником од 45 центиметара изгледом може да завара јер је тежак читавих стотину килограма.Пронађен је 1955.године.

Од ове сезоне посетиоцима је на располагању и интерактивни киоск, специјална дигитална табла на самом улазу у музеј, преко које може да се закаже тура у пратњи водича. Протекле две године није било екскурзија, али је било много више породичних и индивидуалних посета. Сада се ситуација поправља.

Већ нам се јављају како школе, вртићи, туристичке агенције са потражњом наше понуде да кренемо у реализацију излета и екскурзија", наводи Данијела Цукнић, директорка Природњачког центра у Свилајнцу

Природњачки центар у годишње обиђе око 100 хиљада посетилаца па ова установа с правом слови за лидера научног туризма на туристичкој мапи Србије.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи