На сомборским стовариштима довољно огрева, цене порасле

Трагом вести да је дошло до несташице огрева на стовариштима, у Сомбору и околини и да је она достигла драматичне размере, проверавали смо ситуацију на терену.

У Градском удружењу пензионера у Сомбору кажу да је већ ове године драстично скочила цена огрева. У септембру прошле године је било 6.500 динара, а сада је 8.500 динара по кубном метру огревног дрвета.

"Обичај је да ми у јануару већ потпишемо уговоре са добављачима, међутим, ове године ни они нису могли дати понуде пошто не знају коју цену да понуде. Ми дајемо огрев на отплату од 10 месеци. Практично би они у јануару требали да знају која ће цена бити важећа у октобру", објашњава Ирена Живановић, председница Градског удружења пензионера Сомбор.

"Ја се надам да неће бити у новембру месецу рата одређена, колико ће бити огревно дрво на бази кубног метра. Да ће то бити ових дана, тако да ћемо ми то ипак кориговати", каже Љиљана Шокчић, благајница Градског удружења пензионера Сомбор.

На стоваришту у Сомбору огрева има довољно за ову грејну сезону. Цена огревног дрвета је 8.500 динара са комплетном услугом цепања и превоза, док је цена пелета класе А1 39.000 динара. Кажу, посла има, људи се плаше да ће доћи до несташице, синдикати траже понуде, а још увек није формирана цена. Тренутно је највећи проблем набавка.

"Доле је снег, теже се спремају дрва, несташица је велика. Шумска се још није огласила са количинама и ценама. Мислим да ће ово бити једна од најтежих година што се тиче набавке огрева, генерално што се тиче и дрва и свега осталог. Пелет, конкретно ја који радим, он је из Украјине. Због новонастале ситуације имамо ово на стању што имам и питање шта ће бити за неку будућу сарадњу", наводи Ивица Серененчеш, власник стоваришта огрева у Сомбору.

На другим стовариштима је ситуација слична, дрва има за ову сезону, уколико не дође до наглог скока потражње. "Војводинашуме" огревно дрво нуде по цени од 1.900 динара за тополу до 4.800 динара за храст и цер, док се превоз додатно наплаћује, у зависности од километраже.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи