Миња Матић лепо напредује после терапије најскупљим леком

Миња Матић, је у фебруару прошле године примила најскупљу терапију на свету која јој је омогућила да полако сустиже своје вршњаке. У Крагујевац се вратила у септембру прошле године, и већ тада су промене биле видљиве. Сада већ седи, стоји и игра се као све двоипогодишње девојчице.

Миња пре неколико месеци није могла скоро ништа: да држи главу, седи, да дохвати предмет - сада прича, црта и боји, може да стоји без ичије помоћи, прави кораке. У њеној соби је царство играчака, а као права мала дама чим устане прво одабере које ће машнице ставити у косу. Миња обожава шминку којом улепшава и себе и друге. Свакодневно долази терапеут и ради вежбе које су јој од велике помоћи, а вероватно нико није срећнији од њене маме.

"Лепо напредује из дана у дан је све јача, само напредује и јако смо задовољни њеним напретком и наставићемо све исто да радимо, сад још идемо и код логопеда", каже Живка Матић, Мињина мама.

Миња и Живка су три недеље боравиле у Новом Саду на физикалним терапијама заједно са Гаврилом Ђурђевићем и његовом мамом. Гаврило је, да подсетимо, пре девет месеци примио исти лек као и Миња, борба против болести их је спојила и сада су њих двоје прави другари.

"Миња му је била као старија сестра, лепо пазила на њега, хранила га, мазила, љубила много су се лепо дружили", каже Живка Матић

Напретку ових малишана помогли су многи хумани људи у Србији, а оно чему се нада породица Матић је да ће Миња моћи сама да хода и у потпуности сустигне своје вршњаке. Ту је и нада да ће сва деца са овом ретком болешћу убудуће моћи да се лече у нашој земљи.

"За месец дана уводи се неонатални скрининг, то је пилот пројекат који ће да се ради за децу оболелу од ове болести тестираће се бебе за сада смо у Народном фронту, али се надам да ће, до краја године, ово заживети у осталим породилиштима јер то јако пуно значи када се на време открије ова дијагноза", објашњава Живка Матић.

После свакодневних напорних вежби Миња ужива у цртаним филмовима, омиљена јој је мала сирена, Аријел, а уз композицију "На дну мора" обавезно и пева и игра, измамљући осмех и радост свих који је гледају.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи