Читај ми!

Три генерације виноградара у Долову

У породици Вемић из Долова трећа генерација бави се виноградарством, а најмлађи Душан подмладио је и проширио винограде и почео производњу вина на модернији и савременији начин, што већ даје добре резултате.

Душан Вемић каже да ужива у сваком чокоту и да виноград захтева пажњу читаве године. Од удружења винара „Свети Трифун” из Долова добио је на коришћење сеоски виноград и, за само неколико година, унапредио производњу.

„Увео сам начин резидбе где остављам два кондира за замену и то сам применио у овом винограду. Показало се прошле године да је то одлично, немам одмах превелики род, али је квалитет добар, а и род се касније појачава”, објашњава Душан.

Душан је и на породичном имању засадио виноград и за сада, уз очеву и дедину помоћ, узгаја више од две хиљаде чокота, а спремни су и нови засади.

Раније су, каже Васа Вемић, имали више од хектара винограда у Делиблатској пешчари.

„То се угасило, јер није било потражње и прешли смо само овде на окућницу. Сад је Душан почео опет да ради и планирамо да се проширимо и да се вратимо и у Делиблатску пешчару где би могао да се направи леп виноград”, истиче Васа Вемић.

Ово подручје је песковито са идеалном климом за виноградарство и зато не чуди што су Доловци већ 25 година познати по својој Винаријади, на којој је Душан пре две недеље освојио златну медаљу за бело вино.

„Некада су се гајиле старе сорте грожђа на старински начин, ручно се све радило. Унук је сад кренуо озбиљно у производњу и ради све више и више. Гаји нове сорте грожђа, ишао је у школу за то, ми нисмо и радили смо као и наши стари”, каже Живорад Младеновић.

Вемићи планирају да региструју све винограде који се налазе на неколико различитих локација, да укрупне посед и да конкуришу за добијање субвенција што ће им омогућити проширење производње грожђа и вина од које ће на селу моћи лепо да живи цела породица.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи