Читај ми!

Боксерски тренер са Кубе на привременом раду у Чачку

Сарадња Србије и Кубе није само на пољу медицине, културе и туризма већ и спорта. У оквиру размене искустава Кубанске боксерске федерације и Боксерског савеза Србије у домаћим клубовима раде и кубански тренери. Међу њима је и Хуан Карлос Ескањо који своје дугогодишње тренерско искуство преноси чачанским боксерима.

Хуан Карлос дошао је у Чачак прошле године. Брзо се, каже, уклопио у распоред тренинга у боксерском клубу Борац у коме има све више заинтересованих за овај спорт. Младим такмичарима показује елементе кубанске школе бокса која има доста кретања и одбране.

"Примењујем технике кубанског бокса где има много више кретања, доста покрета ногу за разлику од европске школе. Европски бокс је фронтални, а ми радимо доста на одбрани", каже Хуан Карлос Ескањо, боксерски тренер са Кубе.

 

Први пут је у Европи. Као тренер радио је на Тајланду и у Еквадору. О Србији је знао понешто из школе са часова историје и са интернета. Допада му се у Чачку.

"Свиђа ми се да шетам поред реке, обишао сам оближње планине. Импресиониран сам снегом, на Куби нема снега. Имам сина од једанаест година на Куби и када је овде падао снег снимио сам и послао му видео, свидело му се. То је за њега новост, а и за мене", каже Хуан Карлос Ескањо.

И додаје: "Кубанци воле да доста тога раде у групи, Срби су више по мени индивидуалци. Чачак ми се допада, поготову као мањи град, није нека метропола, овде је мирно, ритам живота је спорији. Цео Чачак сам препешачио, идем на пијаце, пешачим свакодневно и људи су пријатни."

Српска кухиња му се свиђа, али како каже, недостаје му укус са острва.

"Недостаје ми пиринач, овде се једе мало пиринча, такође другачије се спрема, дуже се кува и мекши је. Није као на Куби ми га припремамо више ал денте и прилог је, али и саставни део многих јела. Али генерално српска јела ми се свиђају."

Српски полако учи, а у томе му помажу и они које тренира. Језичку баријеру превазилази добром праксом. Важне речи је научио, а сваку вежбу и лично демонстрира.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи