Тара: Туристички процват Секулића

Године пандемије, које су као императив донеле повратак природи, за насеље Секулић, смештено између тарског Митровца и Мокре Горе означиле су туристички процват и интересовање које не јењава. Вишеструко су порасле цене плацева, а као и на другим деловима Таре, бојазан од дивље градње и превеликих апетита инвеститора.

Док је свуда около готово пролеће, на Секулићу зима још траје. Последњи дани зимског распуста и прилика да се науче први кораци на скијама, за различите генерације:

"Овде сам три дана и добро ми иде."

"Супер је доживљај, адреналин, одлично, надам се да ћу и следеће године доћи."

"Овде се налазимо на надморској висини од 1300м. Снега има доста и јако је квалитетан снег. Ових дана је мало ојужило, али још може да се скија", каже Бранко Стевановић, инструктор скијања.

 

До пре 15-ак година тек село од 5 кућа Јелисавчића с погледом на Заовинско језеро, Секулић је постало право туристичко насеље, посебно у годинама пандемије.

"Дошли су људи, открили су нешто ново да постоји, лепа планина и могу вам рећи да је за време короне продато око 100 плацева овде", каже Драгослав Јелисавчић.

Међу новим становницима највише је Војвођана, Београђана, Бајинобаштана. И даље се готово сви међусобно познају, брину о насељу заједно и имају свој самодопринос.

Предраг Живковић каже: "Сваке године ми одвајамо средства која добијемо од туриста, на пример за чишћење пута, зими, сад правимо и дечје игралиште велико, увек се нешто прави."

Иако за насеље постоји генерални план велико интересовање запретило је да и Секулић претвори у слику дивљег насеља.

"До сада се радило бесправно, ишло се на неку легализацију. Међутим од прошле године су завели неког реда мало овде, тако да не може ништа без дозволе, без пројекта", наводи Драгослав Јелисавчић.

Недостаје инфраструктура, вода је стигла, струје нема за нелегалне објекте, припремају и пројекат канализације. Досадашњи макадам којим су повезани са светом замениће ове године асфалтни пут. Без обзира на све и сада гостију имају у сва четири годишња доба који не одолевају шарму горске површи прошаране четинарима и махом планинским кућама смештеним на пола пута између две туристичке дестинације.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи