Изложба фотографија 72.Специјалне бригаде

72. бригада за специјалне операције основана је 1992. године у Панчеву и њу су одувек сачињавали најбољи војници Србије. Велики јубилеј, 30 година од оснивања, ветерани су обележили изложбом у Народном музеју, где је приказан историјат и неки најзначајнији догађаји.

"72. специјална, некад и сад" назив је изложбе у Народном музеју у Панчеву, којом су ветерани ове бригаде обележили 30 година њеног постојања. Посетиоци су могли да се упознају са историјским подацима, наоружањем, бившим припадницима.

 

"То су биле три-четири ратне године. Тада бити припадник било је нешто најсветлије на свету, по мом мишљењу. Припадници су били искључиво добровољци, ко се добровољно пријавио и ко је приступао својим срцем", каже Горан Грубјешић, бивши припадник бригаде.

"А шта је бригада најбоље осликава њен мото, а то је: Кад други не смеју и не могу, само је једна 72. која увек може и сме", објашњава Милорад Ступар, први командант 72. специјалне бригаде.

Припадници Специјалне бригаде су професионалци, свесни ризика и опасности којима се излажу, а на жалост, неки су дали и животе, највише за време НАТО бомбардовања.

"Управо ова изложба је посвећена 24-орици наших специјалаца, који су дали животе, оно највредније што човек има у одбрани српског народа", наводи Милорад Ступар.

Један део изложбе посвећен је и међународној сарадњи.

Милорад Ступар додаје: "Многе војске света долазе овде да виде ту српску бригаду, да покушају да извуку некакве поуке за њихове специјалне снаге. Отуда је међународна сарадња веома интензивна."

Овом изложбом ветерани су желели да обележе јубилеј и да пруже прилику својим суграђанима да сазнају нешто више о Специјалној бригади.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи