Јагодинац Стојан Илић, у осмој деценији, истрчао маратон на Јужном полу

Јагодинац Стојан Илић, истрчао је у осмој деценији свој девети званични маратон. Стојан је недавно истрчао Атински аутентични маратон, а пре неколико дана границе своје издржљивости тестирао је на Јужном полу, на Антарктику.

Стојан Илић још једном је победио себе и године. Овај пут у екстремном окружењу јужног пола. Био је међу 180 маратонаца из целог света који су завршили трку на 42 километра. Кренуо је храбро једини у шорцу, а од почетних и подношљивих минус пет трку је завршио на минус 18. Кључне тренутке забележио је мобилним телефоном.

"Истрчати тај маратон, то што сам ја урадио, или што су многи други урадили је врхунац у трчању маратона", каже Стојан Илић, маратонац.

Пут на Антарктик бродом из Аргентине био је веома компликован. Свакодневно су их тестирали на ковид. Неколико њих на крају било је позитивно и нису могли да трче.

"И сваки дан стрес, да ли ћу бити позитиван, да ли ћу бити негативан, уколико будем позитиван шта ћу, како ћу", наводи Стојан Илић.

Вредело је труда, напомиње Стојан, јер су пејзажи на Антарктику невероватни, а у кретању по леденом континенту пингвини и фоке увек имају предност.

Стојан је по пензионисању са породицом отишао у Торонто и тамо је већ 30 година. Хладна канадска клима помогла је да издржи маратон на Јужном полу. Недавно је боравио и у Јагодини, сусрео се са другарима и наравно није одустао од тренинга.

"Сви ми треба да радимо оно што волимо, а поготово што је ово мислим да је изузетно здраво, та активност је здрава, поготово за нас у нашим годинама је фантастично", сматра Стојан Илић, маратонац.

Признаје Стојан да га људи ипак чудно гледају док трчи: "Вероватно да су на почетку мислили - ено га онај лудак."

Пензионисани српски полицајац припрема се за следећи маратон - у Аустралији. Још му је то  остало да симболично трчањем споји све континенте на кугли земаљској.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи