Бела коза Евка омиљена на фарми у Росици

Иако је имао сигуран државни посао Мома Агатоновић је одлучио да остане у родној Росици код Рибарске бање и посвети се само узгоју коза и преради млека. Атар Рибарске реке је чувени сточарски крај, а пашњаци подно Јастрепца простиру се на више од 350 хектара.

Евка је српска бела коза. Дневно даје више од два литра млека и омиљено је грло на фарми Агатоновића из Росице, која има 120 коза, углавном српске и алпино расе.

"У просеку муземо 80 до 120 литара млека дневно, што је значи 4 тоне на месечном нивоу. То је 250 килограма сира, а па онда пута 6 месеци, значи између 2 и 3 тоне сира и вагон млека, односно 10 000 до 12 000 литара млека", каже Мома Агатоновић, козар из Росице.

Мома се козарством бави 20 година на старински начин, како су то некада радили његов отац и деда. Свакодневно изводи стадо на испашу. Поред 20 хектара своје земље недавно је закупио брдо са ниским растињем, идеално за испашу коза.

Јасмина Агатоновић, Момина супруга каже да раде она и муж, али и деца када су слободна.

Око 70 одсто козјег сира произведеног у Росици прода се купцима у Београду и околини. Велика је потражња и за сурутком, а јариће из атара Рибарске реке купују углавном фармери са Пештерске висоравни.

Агатоновићима како кажу, много помаже субвенција државе од 7 000 динара по грлу. Користе је за куповину балираног сена за прехрану стада у зимском периоду. Планирају да прошире фарму како би од козјег млека, ускоро, почели производњу сапуна и козметике.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи